Concentratieproblemen

Bij concentratieproblemen is er moeite om de aandacht bij een taak of opdracht te houden. Bij kinderen kan dit leiden tot leerproblemen, volwassenen hebben moeite om hun werkzaamheden uit te voeren. Concentratieproblemen kunnen tijdelijk voorkomen, maar ook van blijvende aard zijn. Er zijn verschillende oorzaken te vinden. Het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken, alleen zo kunnen concentratieproblemen behandeld worden.

Tijdelijke concentratieproblemen

Iedereen heeft wel eens last van een verminderde concentratie. Vermoeidheid is hier de meest voorkomende oorzaak van. Vermoeidheid zorgt niet alleen voor een verminderde concentratie maar brengt ook klachten als duizeligheid, stemmingswisseling of hoofdpijn met zich mee. Vermoeidheid ontstaat door stress en spanningen of teveel werken. Slaapproblemen zoals slaapapneu, de overgang of een onderliggende ziekte veroorzaken ook vermoeidheid. Al deze oorzaken leiden dus indirect naar concentratieproblemen.

Stress en spanning zorgt niet alleen voor vermoeidheid, het leidt er ook toe dat de concentratie vermindert. De aandacht ligt meer bij de ingrijpende gebeurtenis, waardoor het moeilijk is op een opdracht of taak te focussen.

Tekort aan koolhydraten

Een andere oorzaak van concentratieproblemen is verkeerde voeding, en dan met name een tekort aan koolhydraten. Suikers en zetmeel zijn een belangrijke bron van energie. Vooral de hersenen kunnen niet zonder koolhydraten, glucose is een belangrijke stof voor de hersenen. Gemiddeld hebben de hersenen 130 gram koolhydraten per dag nodig. Een koolhydraatarm dieet kan leiden tot concentratieproblemen. Het Voedingscentrum adviseert om 40 tot 70% van de energie uit koolhydraten te halen. Voor mensen die een dieet volgen wordt geadviseerd om 50 tot 100 gram koolhydraten per dag binnen te krijgen. Hiermee kunnen ze afvallen zonder dat de hersenen een tekort aan glucose krijgen.

Zwangerschap en overgang

Tijdens de zwangerschap en overgang vinden er hormonale veranderingen in het lichaam plaats. Deze veranderingen hebben invloed op de werking van de hersenen. Veel zwangere vrouwen ervaren concentratieproblemen en moeite om dingen te onthouden. Deze verschijnselen komen ook voor bij vrouwen in de overgang. Het gaat hier om een tijdelijk verminderde concentratie, de klachten verdwijnen na de bevalling of overgang. Overigens kan de periode van overgang tot wel 10 jaar duren.

Depressie en burn-out

Van een depressie spreken we wanneer er sprake is van een sombere stemming die langer dan twee weken aanhoudt. Slapeloosheid of veel slapen, een laag zelfbeeld en verminderde concentratie horen bij een depressie. Deze klachten verdwijnen wanneer de depressie wordt aangepakt. Een burn-out komt vaak voor bij mensen die een hoge werkdruk en slechte werksfeer ervaren. Deze toestand van overspannenheid geeft een uitgeblust gevoel. Daarnaast komen concentratieproblemen veel voor waardoor het moeilijk is de werkzaamheden goed te verrichten. Ook deze klachten verdwijnen na behandeling van een burn-out.

Slechte doorbloeding van het hersenweefsel

In bepaalde gevallen wordt het hersenweefsel slecht doorbloed, waardoor de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen aangevoerd. Ook dan ontstaan er concentratieproblemen. Dit zien we bij mensen die roken of lijden aan diabetes. Overgewicht en een hogere leeftijd zorgen tevens voor een slechtere doorbloeding van het hersenweefsel.

Daarnaast kan medicijngebruik de concentratie verminderen. Ook dit is van tijdelijke aard en stopt wanneer het medicijngebruik wordt opgeheven. Soms is het nodig om langdurig medicijnen te slikken: bij concentratieproblemen is het belangrijk dit aan de arts te melden.

Concentratieproblemen van blijvende aard

In sommige gevallen blijven concentratieproblemen voortbestaan, dit zien we bij ADD en ADHD.

ADD of Attention Deficit Disorder kenmerkt zich door een kortetermijngeheugen of slecht geheugen. Informatie wordt vertraagd verwerkt. Bij het kind kenmerkt zich dit door dromerigheid en concentratieproblemen. Ook heeft het kind moeite met het plannen en organiseren van taken. Opvallend is dat het prestatievermogen wisselvallig is, waardoor de concentratieproblemen worden toegeschreven aan vermoeidheid of stress. De oorzaak van ADD ligt in een tekort aan dopamine.

Mensen met ADHD of Attention Deficit Hyperactivity Disorder hebben ook te maken met concentratieproblemen. Bij ADHD is er niet alleen sprake van een verwerkingsstoornis in de hersenen, ook hyperactiviteit komt voor. ADD en ADHD wordt bij 2 tot 5% van alle schoolgaande kinderen vastgesteld. ADD komt vaker voor bij meisjes, terwijl ADHD eerder bij jongens wordt gezien. In allebei de gevallen is er sprake van impulsiviteit, moeite met plannen, moeite om emoties onder controle te houden en concentratieproblemen. Prikkels uit de omgeving zorgen ervoor dat het kind snel is afgeleid. Zowel ADD als ADHD komt bij volwassenen iets minder vaak voor, het lijkt erop dat ze hier overheen groeien of er beter mee om leren gaan.

Tip: met deze gratis Braverman test krijg je gelijk een indicatie van de aanwezigheid van de stoffen dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine in je lichaam.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips