Krachttraining of bodybuilding?

In dit kader willen we ook op een Deens onderzoek wijzen (bron: D.J. Denolf, Trainen met gewichten, Uitgave Lannoo, Tiel). Hierbij werden twee groepen gedurende 7 weken, drie maal per week getraind. De eerste groep trainde bij 80 % van de maximaal te leveren kracht en de tweede groep bij slechts 50 %. De tweede groep voerde daarentegen veel meer herhalingen uit. De training werd op een bepaalde beweging toegelegd. nu. het verrichten van kniebuigingen met een gewicht op de schouders (zgn. “squatten”). Bij de tweede groep werden steeds 20 herhalingen uitgevoerd, terwijl de eerste groep de zware prestatie per training 12 keer herhaalde.

Wat bleek? De groep die trainde met het lichtere inspanningsniveau, maar die wel een groter aantal herhalingen uitvoerde, die groep had de meeste spieromvang gekregen. De groep die de zwaarste oefeningen met minder herhalingen uitvoerde, gaf de grootste krachttoename te zien.

Dit onderzoek illustreert in ieder geval op treffende wijze, dat afhankelijk van de aard van de training, de spier meer groeit dan wel meer kracht zal opleveren. Overigens zal een in omvang toenemende spier ook meer kracht opleveren, maar kennelijk zijn er meer factoren die een maximale prestatie bepalen dan alleen de spieromvang!

De conclusie is duidelijk:

bodybuilders zullen doorgaans een ander trainingschema volgen dan krachtsporters die voor wedstrijden trainen, bijvoorbeeld voor technische nummers in de atletiek.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips