Antilichamen

In het lichaam door een bepaald type van de witte bloedcellen, de zogenaamde plasmacellen, gevormde eiwitten als reactie op een antigeen. De antilichamen zijn een belangrijk onderdeel van de afweer van het lichaam tegen micro-organismen en virussen.

Heeft het lichaam tegen bepaalde ziekteverwekkers antilichamen gevormd, dan worden deze steeds weer tot de afweer aangewend. Voor bepaalde infectieziekten kan men dan immuun worden. Dit geldt voor vele kinderziekten als mazelen, bof, rodehond enz. Sommige ziekteverwekkers passen zich voortdurend aan, zodat geen of slechts een tijdelijke immuniteit wordt verkregen (zoals bij malaria).

Antilichamen

In het bloed behoren de antilichamen tot de zogenaamde globulinen. De antilichamen kunnen worden onderverdeeld in IgA (immunoglobuline A), die vooral in lichaamsvloeistoffen voorkomt (bijvoorbeeld traanvocht), IgM dat vooral vlak na een eerste contact met een antigeen aantoonbaar is in het bloed, gevolgd door IgG, die belangrijk is bij een volgend contact met een antigeen. IgD en IgE spelen een belangrijke rol bij allergische reacties (zie allergie).

De immunoglobulinen zijn specifiek, zodat bijvoorbeeld antilichamen tegen het HIV aangetoond kunnen worden, een teken dat iemand besmet is met het virus dat aids veroorzaakt. Op dezelfde manier kan een allergie voor de huisstofmijt aangetoond worden. Een uitzonderlijke situatie doet zich voor indien antilichamen aangemaakt worden gericht tegen de lichaamseigen cellen (bijvoorbeeld tegen de eigen bloedplaatjes) of eiwitten, de zogenaamde auto-immuunziekten.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Kunnen antilichamen ook in andere lichaamsvochten voorkomen? En als dat zo is hoeven ze dan niet in het bloed voor te komen? En toch oorzaak zijn van diverse ziektes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips