Alles over jouw lichaam

Categorie: Huid

Abdomen

Het abdomen of de buikholte is het gedeelte van het lichaam tussen de onderkant van de ribbenkast en de bovenkant van de dijbenen. De inhoud van de buikholte wordt onder andere gevormd door de spijsverteringsorganen en het urinesysteem. De wand van de buikholte bestaat uit spieren en huidlagen, verbindend weefsel en vetlagen van verschillende dikte. Een dun, uit twee lagen bestaand membraan, het peritoneum (buikvlies) genaamd, omzoomt de buikholte en bedekt de maag, darmen en andere organen.

Tijdens een abdominaal onderzoek worden de volgende organen onderzocht: de maag, de lever, de darmen, de milt, de nieren, en – indien opgezwollen of vergroot – de blaas. Eerst wordt een visueel onderzoek verricht, waarna auscultatie (beluistering) volgt. Ten slotte worden palpitatie en percussie toegepast, aangezien beweging of stimulatie van de darmen met als gevolg een verhoogd darmgeluid, verkeerde uitkomsten kan veroorzaken.

Het abdomen is voor onderzoek onderverdeeld in vier kwartieren:

1. Het kwartier rechtsboven: lever, galblaas, duodenum (twaalfvingerige darm), bovenkant van de pancreas (alvleesklier), rechter adrenalineklier, bovenste kwab van de rechternier, een gedeelte van de colon ascendens (karteldarm) en een gedeelte van de colon descendens

2. Het kwartier linksboven: linker leverkwab, maag, milt, bovenste kwab van de linkernier, pancreas, linker adrenalineklier, een gedeelte van de colon transversum en een gedeelte van de colon descendens

3. Het kwartier rechtsonder: onderste kwab van de rechternier, caecum, appendix (blinde darm), een gedeelte van de colon ascendens, rechter eierstok, rechter eileider (bij vrouwen), rechter urinebuis, rechter zaadleider (bij mannen) en een gedeelte van de baarmoeder, indien vergroot (bij vrouwen)

4. Het kwartier linksonder: onderste kwab van de linkernier, colon sigmoideum, een gedeelte van de colon descendens, linker eierstok (bij vrouwen), linker eileider (bij vrouwen), linker urinebuis, linker zaadleider (bij mannen) en een gedeelte van de baarmoeder, indien vergroot (bij vrouwen)

5. Middel: baarmoeder (bij vrouwen) en de blaas

Bij een visueel onderzoek van het abdomen dient een gladde, platte buik waargenomen te worden, met een geronde of scaphoïde vorm. Als de patiënt zijn hoofd en schouders omhoog tilt, mag er rond het middel geen bult ontstaan. Na het abdomen bekeken te hebben, gebruikt een arts een stethoscoop om te controleren of twee abdominale geluiden hoorbaar of niet hoorbaar zijn: darm- of peristaltische geluiden die ontstaan door gassen en voedsel dat door de darmen beweegt en vasculaire geluiden. Bij zwangere vrouwen wordt beluisterd of de foetus harttonen heeft. Normale darmgeluiden worden omschreven als ‘hoorbaar’.

Veranderingen in normale geluiden worden beschreven als ‘absent’ of ‘hypo-actief’ (uiterst zacht en onregelmatig) of ‘hyper-actief’. Na het beluisteren van de darmgeluiden, zal de arts met de stethoscoop adergeluiden in de aorta, de slagaders in de nieren en de slagaders in de darmen beluisteren. De arts zal ook luisteren naar eventuele wrijvingsgeluiden. Een wrijvingsgeluid is een droog, raspend geluid, dat hoorbaar is tijdens auscultatie op de plaats waar de lever en de milt zich bevinden. Als een wrijvingsgeluid waargenomen wordt in de buurt van de aorta, dan kan dat wijzen op pericarditis (ontsteking van een hartzakje).

Als het waargenomen wordt in de buurt van de longen, kan het wijzen op een longafwijking. Als het abdomen wordt gepalpiteerd (beklopt) mogen er geen gevoelige plekken zijn. Het abdomen moet glad aanvoelen en de spanning moet gelijkmatig verdeeld zijn. De milt, nieren en blaas worden meestal niet beklopt. Percussie vindt plaats om de positie en grootte van de organen te kunnen vaststellen. De lever hoort zich zes tot twaalf centimeter vanaf de midclaviculaire lijn en vier tot acht centimeter vanaf de midsternale lijn te bevinden. De milt hoort zich zeven centimeter ter linkerzijde van de midaxiale lijn tussen de 6e en de 10e rib te bevinden.

3 reacties op “Abdomen”
 1. Malika EL Maddioui schreef:

  Beste,

  kan ik aan mijn huisarts vragen of zij mij kan grondig onderzoeken vooral de abdomen met palpatie en met stethoscoop? Graag alles dan ben ik gerust. Dank voor een antwoord.

  1. Wesley schreef:

   Beste Malika,

   Als u klachten heeft, kunt altijd langs de huisarts om u na te laten kijken. Zonder klachten, denk ik dat de huisarts u niet helemaal gaat nakijken, omdat de kans dat hij iets zal vinden dan minimaal zal zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Wesley

 2. Gitta schreef:

  Hoe lang duurt een echo van het abdomen ?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*