Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Sputum

Een gezond persoon produceert in de luchtwegen (neus, mond, keel, luchtpijp, bronchiën, longen) voortdurend slijm, dat voor meer dan 90 procent uit water en voor de rest uit mineralen bestaat. Dit slijm wordt (vaak) onbewust ingeslikt.

Het slijm ondergaat bij verschillende ziekten veranderingen. Er ontstaat een ander slijm, sputum genoemd, dat opgehoest of uitgespuugd wordt. Sputum wijst altijd op het bestaan van een ziekte.

Met het blote oog kan men onderscheid maken tussen waterig, slijmerig, slijmerig-etterig, etterig en bloederig sputum. De consistentie kan taai of schuim-achtig zijn en soms heeft het sputum een zoete, onaangename geur. Onder de microscoop worden bacteriën, schimmels, parasieten en tumorcellen zichtbaar. Witte bloedcellen in het sputum geven informatie over het eventueel bestaan van een allergie of een ontsteking en over de immuunafweer.

Soorten sputum en oorzaken

* Het sputum dat bij astma kan ontstaan, is taai.
* Bij longoedeem is sprake van schuimachtig, bloederig sputum.
* Helder opgehoest sputum met streep vormige bloedbijmenging kan een vroeg symptoom zijn van een bronchuscarcinoom (longkanker).
* Het sputum is schuimachtig-waterig bij een alveolairecellen-carcinoom. Dat is een andere, zeldzame vorm van longkanker.
* Helderrood sputum doet zich soms voor bij een longinfarct.
* Bij een verkoudheid is het sputum door de pus saffraangeel van kleur.
* Bij een longabces is het opgehoest sputum geel of bruinachtig door de bloedkleurstof.
* Door fijne bloedbijmenging is het sputum bij een longontsteking roestkleurig.
* Het is bloederig bij miltvuur van de longen (longontsteking overgedragen door ziek vee) en bij verschillende tumoren.
* Bij bronchitis en ook bij carcinomen lijkt het sputum op frambozengelei.

sputum

Kenmerkend symptoom

Soms legt de dokter uit dat sputum uit drie lagen is opgebouwd (de onderste laag bestaat uit etter en afgestorven cellen, daarboven is er groengele, troebele, waterige vloeistof, en bovenop ligt een slijmerigetterige, schuimachtige massa). Dit zou typerend zijn voor een bronchiëctasie, een vaak aangeboren verwijding van een bronchus.Het kan ook wijzen op een foetide (vies ruikende) bronchitis, een door rottingsbacteriën veroorzaakte ontsteking van de bronchiën die met een onaangename, zoete geur gepaard gaat. Sputum ruikt ook vies bij longgangreen, een infectie van de longen met rottingsbacteriën.

Bij longtuberculose treedt in het begin vaak een droge hoest op, maar kunnen zich later ook grote hoeveelheden sputum vormen. Het afgestorven longweefsel wordt dan massaal uitgehoest.

Allergische oorzaken

Een groot aantal aandoeningen van de luchtwegen met veel slijm zoals astma en chronische bronchitis, kan ontstaan door een allergische oorzaak. Door het inademen van stoffen die de luchtwegen prikkelen, kunnen een aantal beroepsziekten optreden zoal? stoflongen door meel of mijnstof bij bakkers en mijnwerkers. Allergische astmatische aandoeningen kunnen zich ook voordoen bij drukkers (door gummiarabicum), boeren (door stof van graan en veevoer), tandtechnici (door fijne deeltjes platina) en bij huisvrouwen (door stof).

Advies wanneer men sputum ophoest

* Het ophoesten van sputum wijst altijd op een aandoening van de luchtwegen. Meestal is de aandoening onschuldig, maar ze kan ook levensbedreigend zijn.
* Ga er in elk geval mee naar de huisarts en vertel nauwkeurig hoe het sputum eruit ziet, en wanneer u het ophoest.
* Het sputum kan gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten (bacteriën, schimmels, parasieten). Zorg er daarom in elk geval voor dat anderen er niet mee in aanraking komen.
* Dus niemand in zijn gezicht hoesten, zakdoeken met sputum onmiddellijk weggooien en handen wassen!

Behandeling bij opgehoest slijm

Als het vele slijm een gevolg is van een allergie, dan moet er alles aan worden gedaan om contact met de uitlokkende stof te vermijden. Wanneer de allergie verband houdt met de werksituatie, zal het in een aantal gevallen nodig zijn de betreffende persoon over te plaatsen of om te scholen.

Wat doet de dokter?

Als dat nodig is, zal de arts het sputum wegzuigen, vernauwingen of andere belemmeringen (ook vreemde voorwerpen) in de luchtwegen opheffen en, wanneer dat geïndiceerd is, de ontsteking van de luchtwegen onder plaatselijke verdoving behandelen. Met behulp van medicijnen kan het taaie sputum vloeibaarder worden gemaakt. Voor het bestrijden van de infectie kunnen antibiotica (penicilline, sulfonamide) worden voorgeschreven. De ziekte waardoor het vele slijm wordt veroorzaakt, zal gericht worden behandeld.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*