Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Griep

Griep is een zeer besmettelijke virusziekte die het ademhalingsstelsel, zenuwstelsel en spijsverteringsstelsel aantast. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, hoofdpijn, ontsteking van het slijmvlies, koude rillingen, koorts en pijnlijke ledematen. Een droge hoest en pijnlijke ogen kunnen bovendien optreden. De incubatietijd bedraagt 12 tot 72 uur. De patiënt voelt zich dan tamelijk ziek.

De eerste symptomen kunnen op die van een gewone verkoudheid lijken, maar het ziektegevoel is sterker. Een griep kan twee dagen tot vele weken duren. Het gevoel van zwakheid blijft vervolgens nog enige tijd bestaan. Griep heeft meestal een epidemisch karakter. Dat wil zeggen dat veel mensen tegelijk ziek worden. Een dergelijke epidemie bereikt haar hoogtepunt binnen 2 à 3 weken en neemt vervolgens in een of twee maanden weer af. Meerdere typen van het griepvirus zijn tot nu toe geïdentificeerd.

Griep symptomen

Griep oorzaken

Griep wordt meestal overgedragen door inademing van besmette druppeltjes uit de lucht, door hoesten en niezen van een besmette patiënt. Meestal treden de uitbarstingen in de winter op, als mensen veel binnenshuis blijven en dichtbij elkaar zijn.

Preventie

Mensen met verhoogd risico op complicaties moeten jaarlijks een griepinjectie halen. Aandoeningen die verhoogd risico met zich meebrengen zijn chronische hart- of nierziekten; chronische longaandoeningen (o.a. astma, emfyseem, chronische bronchitis, tuberculose of cystische fibrose); diabetes of andere stofwisselingsziekten; ernstige bloedarmoede en verzwakte weerstand door ziekten als AIDS of gebruik van medicijnen, zoals bij chemotherapie. Ook mensen boven 65 jaar en bewoners van verpleeghuizen lopen verhoogd risico. Het vaccin moet ruim voor het griepseizoen worden gegeven (vanaf 15 oktober en niet later dan eind november) om maximale bescherming te geven.

Behandeling

 • Neem veel bedrust, liefst in een warme, goed geventileerde kamer.
 • Gebruik OTC-pijnstillers tegen pijn en koorts. Kinderen mogen geen aspirine hebben.
 • Drink veel om het slijm dun te houden, zodat het gemakkelijk op te hoesten is.
 • Drink warme dranken of gorgel met zout water tegen de keelpijn.
 • Een luchtbevochtiger helpt tegen vastzittend slijm.
 • Voor ouderen en chronisch zieken kan het anti-virusmiddel amantidine helpen tegen ernstige verschijnselen van een type-A-infectie als het middel binnen 24 uur wordt toegediend.
 • Ga naar de dokter als de toestand niet binnen 10 dagen beter wordt.
 • Mensen met verhoogd risico voor complicaties moeten direct naar de dokter als de griep een onderliggende aandoening doet verergeren.

 

1 reactie op “Griep”
 1. Corien schreef:

  Als ik moet hoesten heb ik een zere keel, en het slijm wilt er maar niet uit. Drinken lijkt ook niet te helpen en ik heb morgen een diner dat ik niet kan afzeggen! Zou hoestdrank helpen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*