De oren

De oren verzorgen de akoestische waarneming. De receptoren van het gehoororgaan bevinden zich in het slakkenhuiskanaal, dat zelf weer in de piramide van het slaapbeen is gelegen. Geluidsgolven geraken via het uitwendig oor in het middenoor, dat deze drukschommelingen in trillingen omzet; van daar worden ze doorgegeven aan het binnenoor, dat op zijn beurt de trillingen in zenuwimpulsen omzet.

Het uitwendig oor bestaat uit oorschelp en gehoorgang. De oorschelp (auricula) komt voort uit een huidplooi, waarin het kraakbeen van de oorschelp ligt. De uitwendige gehoorgang (meatus acusticus
externus) ziet eruit als een gebogen buis 3,5 centimeter lengte, die eindigt bij het trommelvlies. Aan de binnenkant ziet men vetklieren, haarzakjes en oorsmeer-klieren. Het trommelvlies (membrana tympani) markeert de grens tussen het uitwendig oor en het middenoor. Het bestaat uit bindweefsel, dat aan de kant van de gehoorgang met huid, en aan de kant van het middenoor met slijmvlies bedekt is.

Het middenoorsegment omvat de trommelholte (cavitas tympanica), een spleetvormige ruimte in de piramidebasis van het slaapbeen. Aan de voorkant opent zich de buis van Eustachius, die de
keelholte verbindt met de middenoorholte. Hij loopt van boven aan de zijkant van de keelholte naar het middenoor. In de trommelholte liggen de gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. De hamer (malleus) grenst aan de uitwendige wand van de trommelholte en is vergroeid met het trommelvlies. Hij wordt door banden op zijn plaats gehouden. Het gewrichtsvlak van de hamer is met de voorkant van het aambeeld (incus) verbonden. De lange steel van het aambeeld loopt naar onder en komt daar samen met de stijgbeugel (stapes), die met zijn voetplaat aan het ovale venster aansluit. Door middel van deze constructie worden de geluidsgolven in drukgolven omgezet.

Het binnenoor (auris interna) ligt in de piramide van het slaapbeen en bestaat uit een kraakbenig- en een huidlabyrint. Het kraakbenig labyrint (labyrinthus osseus) bevat het slakkenhuis, de voorhof en het slakkenhuiskanaal, dat uit drie halfronde kanalen bestaat. De voorhof is een ovale kamer tussen de trommelholte en het binnenste gehoororgaan. Zijn buitenkant is meteen ook de binnenkant van het middenoor, waar zich aan de kant van het binnenoor het ovale venster, en aan de middenoorkant de voetplaat van de stijgbeugel bevinden. De inwendige voorhofwand vormt de bodem van de inwendige gehoorgang (meatus acusticus internus). Het slakkenhuiskanaal (canales semicirculares ossei) bestaat uit halfronde kraakbeenkanaaltjes in het achterste segment van het kraakbenig labyrint of slakkenhuis; zij monden uit in de voorhof. Het kraakbenig labyrint (cochlea) begint voor aan de onderkant van de uitwendige voorhofwand. Het slakkenhuiskanaal is spiraalvormig.

Het vliezige labyrint (labyrinthus membranaceus) is gevat in het benige labyrint. Het heeft dezelfde onderdelen, maar is kleiner. De ruimte tussen de beide labyrinten of slakkenhuizen is gevuld met
lymfevocht, de perilymfe. Ook in de ruimte van het slakkenhuiskanaal bevindt zich lymfe, de endolymfe. Langs de wanden van het slakkenhuiskanaal loopt een spiraalvormig orgaan, dat de gehoorcellen
van de slakkenhuiszenuwen bevat. Door geluidsgolven wordt het trommelvlies bewogen; deze luchtbewegingen/trillingen worden door de gehoorbeentjes in mechanische trillingen omgezet en via het ovale venster doorgegeven aan het binnenoor. In het middelste slakkenhuiskanaal ligt op een basilaire membraan het orgaan van Corti, dat is voorzien van receptoren en de drukgolven omzet in zenuwimpulsen. In het voorhofgebied ligt behalve het vestibulair apparaat het uiterst gecompliceerde evenwichtsorgaan. De receptoren van het vestibulair apparaat registreren elke verandering die er plaatsvindt in de toestand van de endolymfe in zijn kanaaltjes, en zij geven hierover informatie. Die informatie betreft de oriëntatie, de positie en de bewegingen van het lichaam in de ruimte.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips