Waarom breken oude mensen hun botten zo gemakkelijk?

Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid kalk in de botten af. De botten worden hierdoor poreuzer en breken gemakkelijk. Dit proces gaat niet bij alle mensen even snel. Deze toestand van poreuze botten heet osteoporose. Oudere mensen staan ook wat minder stevig op hun benen en als ze vallen, vallen ze ook meestal ongelukkig. Zeer berucht is de breuk van de heup. Meestal is hierbij het bovenste deel van het dijbeen gebroken, maar vaak is er ook in het heupgewricht het een en ander beschadigd.

Een dijbeen breuk kan op een aantal manieren hersteld worden. Bij volwassenen is operatief ingrijpen vrijwel altijd noodzakelijk. Er wordt nogal eens gezegd dat een heupfractuur een belangrijke doodsoorzaak is bij oudere mensen. Dit is alleen indirect het geval. Omdat de breuk niet zo snel geneest, is langdurige bed-rust vaak noodzakelijk. Dit kan allerlei complicaties geven zoals een longembolie of een longontsteking, waaraan de patiënt zou kunnen overlijden.

Waarom breken oude mensen hun botten zo gemakkelijk

Waarom kunnen kleine kinderen zo gemakkelijk vallen zonder iets te breken?

Bij kleine kinderen zijn de botten nog niet volledig gevormd. Aan ieder uiteinde van een bot zit een schijf kraakbeen, de zogenaamde epifysairschijf. Vanuit deze schijven wordt telkens nieuw bot afgezet, waardoor de beenderen tot iets later dan het twintigste jaar kunnen doorgroeien. Kraakbeen is veel elastischer dan bot. Doordat alle beenderen bij kinderen deze kraakbeenschijven hebben, zijn ze in hun geheel buigzamer en daardoor beter in staat harde klappen op te vangen.

Bij baby’s is nog erg weinig kalk in de botten afgezet. Ook hierdoor zijn ze veel elastischer dan de beenderen van volwassenen. Voor de afzetting van kalk in de botten is vitamine D nodig. Indien kinderen te weinig van deze vitamine krijgen, iets wat in Nederland niet meer voorkomt, kunnen de botten de kracht van het lichaam niet dragen en groeien scheef. We noemen dit Engelse ziekte.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips