Kunnen kinderen ook een depressie krijgen?

Kinderen staan aan evenveel en mogelijk zelfs meer spanning bloot als volwassenen. Er wordt altijd gezegd dat de kinderjaren prachtige, zorgeloze en gemakkelijke jaren zijn. Maar als je er diep over nadenkt, is het alles behalve dat. Kinderen worden constant onder druk gezet om hun houding en gedrag te veranderen, zich aan te passen aan de heersende sociale norm, ook al zijn ze het hier in het geheel niet mee eens. Ze moeten een heleboel feiten en vaardigheden leren (met een mooi woord noemen we dit opvoeding) en ze moeten leren omgaan met hun eigen hevige en pijnlijke, innerlijke conflicten.

Het is eigenlijk verbazingwekkend dat dit proces meestal zonder al te veel problemen verloopt en kinderen niet vaker een depressie krijgen. Een depressie bij kinderen uit zich slechts zelden zoals bij volwassenen. Een baby bijvoorbeeld wordt niet somber, maar wel prikkelbaar. Hij weigert vaak te eten, slaapt slecht, huilt een groot gedeelte van de dag en is maar moeilijk te troosten.

kinderen

Voor deze verschijnselen worden vaak doorkomende tandjes of problemen met de darmpjes verantwoordelijk gesteld. De meest waarschijnlijke oorzaak is echter de gemoedstoestand van de moeder. Een depressieve moeder draagt haar stemming voor een deel over op haar baby. Deze bezit een zeer nauwkeurige barometer voor de spanningen waaraan zij bloot staat. Omdat veel moeders na de bevalling een depressieve periode doormaken, doen hun baby’s dat ook.

Depressieve kinderen zijn vaak luidruchtig, agressief en prikkelbaar. Ze doen precies al die dingen die ze eigenlijk niet mogen doen zoals slecht slapen, in bed plassen, de hele dag hangen, rommel maken, enz. De ouders reageren hierop door hun kind te straffen. Dat wordt hierdoor meestal alleen maar nog agressiever en vervelender, waardoor nog meer straf volgt en de vicieuze cirkel is dan gesloten. Het kind is dan wel op weg een ‘probleemkind’ te worden, tenzij het zonder hulp uit zijn depressieve toestand komt.

De adolescentieperiode is een uitermate geschikte periode om depressief te worden. De overgang van puberteit naar volwassenheid is bijna even ingrijpend als die van rups naar vlinder. De depressie van adolescenten uit zich vaak door zeurend en slonzig gedrag, maar ook door wild enthousiasme, afgewisseld met doffe onverschilligheid. Ze worden vaak lastig en opstandig genoemd en maar zelden wordt opgemerkt dat dit wel eens een uiting van depressie zou kunnen zijn. Opvallend blijft echter dat zoveel jonge mensen zonder problemen opgroeien tot volwassenen, terwijl er toch zoveel mogelijkheden zijn om dit proces te laten ontsporen.

Moeten depressieve kinderen net als volwassenen medicijnen voorgeschreven krijgen?

Als de diagnose ‘depressief’ gesteld is, zal moeten worden nagegaan wat de oorzaak hiervan is. Kinderen moeten hun eventuele angsten kunnen bespreken met sympathieke, maar niet emotioneel bij het proces betrokken mensen. Via school kan deze hulp tegenwoordig vaak geboden worden.

Ieder kind heeft zijn eigen aanpak nodig. Voor sommige kinderen kan dit betekenen dat ze medicijnen krijgen voorgeschreven omdat hun depressieve periode hierdoor sneller voorbij zal gaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips