Voortplantingsstelsel

Zwangerschap is het gevolg van de bevruchting van een eicel door een zaadcel. De eicel en de zaadcel ontmoeten elkaar in één van de twee eileiders. De celdeling begint met de bevruchting en de bevruchte eicel, een zygoot genaamd, ontwikkelt zich tot een groep cellen, de zogeheten morula. Binnen twee à drie uur splitst de eicel zich in twee cellen. Binnen drie dagen splitst de eicel zich tot 32 cellen, en rond de vijfde dag tot 90 cellen. De morula ontwikkelt zich verder tot een hol klompje van ongeveer 100 cellen, de zogenaamde blastula. Vervolgens daalt het af via de eileider en nestelt zich in de baarmoeder.

Het buitenste laagje cellen, de trofoblast, tast de voering van de baarmoeder aan. Uiteindelijk ontwikkelt zich hieruit de placenta, die de overdracht van voedingsstoffen tussen de moeder en het embryo zal verzorgen. De navelstreng wordt tegelijkertijd met de placenta gevormd en verbindt het embryo met de placenta.

De ontwikkelende baby wordt nu een embryo genoemd. Als de organen eenmaal worden ontwikkeld, spreekt men van een foetus. Het embryo heeft drie lagen weefsel die zich onafhankelijk ontwikkelen. De buitenste laag vormt de huid en de zenuwen. De middelste laag vormt het kraakbeen, de botten, het bindweefsel, de spieren, het vaatstelsel, de nieren en de geslachtsorganen. De binnenste laag ontwikkelt zich tot de ademhalingsorganen en het spijsverteringsstelsel. De baby wordt rond de achtendertigste week geboren.

In de eerste zes weken in de baarmoeder groeit het embryo ongeveer vijf millimeter in lengte. Tegen het einde van de groeiperiode van negen maanden zal de foetus, zoals het in dit stadium wordt genoemd, ongeveer 50 cm lang zijn. Tijdens de embryonale fase worden de belangrijkste delen van de nek en het gezicht ontwikkeld, evenals de geslachtsorganen, botten, zenuwen, spieren en een aantal van de zintuigen. Het weefsel waaruit de longen worden gevormd verschijnt, evenals de eerste aanleg van de buikorganen. Er zijn twee paar knopjes waaruit de armen en benen zich zullen vormen. In dit stadium begint het primitieve hart te kloppen.

Het kan echter pas rond de twintigste week met een stethoscoop worden gehoord. Rond de zestiende week in de baarmoeder, is de foetus ongeveer 15 centimeter lang en weegt ongeveer 170 gram. De bloedvaten zijn door de tere, doorschijnende huid heen te zien. De hele oppervlakte van de huid raakt begroeid met donsachtige haartjes en de wenkbrauwen en de wimpers komen tevoorschijn. De gewrichten van alle ledematen bewegen, de vingers en de tenen hebben zich gescheiden en zijn volledig gevormd en de teennagels en vingernagels zijn aangegroeid. Het geslacht van de foetus kan duidelijk bepaald worden, aangezien de geslachtsorganen ontwikkeld zijn. Alhoewel de longen nog niet goed ontwikkeld zijn, beweegt de borstkas van de foetus af en toe alsof hij ademhaalt. De foetus beweegt nu veel, maar het is nog te vroeg voor de moeder om dit te voelen.

Rond de tweeëndertigste week in de baarmoeder heeft de foetus zich zover ontwikkeld dat hij een goede kans heeft om, bij goede prenatale verzorging, buiten de baarmoeder in leven te blijven. Het hoofd en het lichaam hebben bijna de afmetingen van dat van een pasgeborene bereikt. De longen ontwikkelen zich verder en gaan hier nog vier weken mee door. De foetus weegt nu ongeveer vier pond. Rond de zesendertigste week van de zwangerschap zal de baby een ligging hebben aangenomen waarin het zal blijven tot aan de bevalling. Tijdens de laatste twee maanden van de zwangerschap nemen de lengte en het gewicht van de foetus toe. Gedurende de negen maanden van zijn ontwikkeling zal het gewicht van de foetus 600 keer toenemen, van minder dan een ons tot een gemiddeld gewicht van zeven pond.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips