Kraambed

Gedurende de zwangerschap (graviditeit) en de daarop volgende geboorte, ontstaan veranderingen in de afmetingen van de organen van het lichaam van de moeder. De tijd die nodig is om de organen weer tot hun normale proporties terug te laten keren, wordt het ”kraambed (puerperium)“ genoemd. De baarmoeder (uterus), die aan het eind van de zwangerschap een gewicht van ongeveer 1 kg heeft, heeft na ca. 4-6 weken weer het normale gewicht van 60 g bereikt. Binnenin de baarmoeder wordt de schade aan de bloedvaten weer hersteld, die tijdens de nageboortefase, door het loslaten van de moederkoek (placenta) van het baarmoederslijmvlies (tunica mucosa), ontstaan is. De daarbij optredende afscheiding wordt ”kraamvloed“ genoemd. Deze is in de eerste dagen na de geboorte nog relatief hevig. Deze bestaat grotendeels uit rode bloedlichaampjes (erytrocyten) en wordt daarom ook ”rode kraamvloed“ genoemd.

verloskundigen:

Na ongeveer drie dagen krijgt de afscheiding een witachtige kleur: dat komt door het hoge aantal witte bloedlichaampjes (leukocyten, witte kraamvloed).
Tenslotte, na ca. een week, wanneer de bloedvaten hersteld zijn, wordt de afscheiding dun vloeibaar (waterige kraamvloed). In totaal duurt de kraamvloed ongeveer 30 dagen.

kraambed

kraambed

De tijdens de zwangerschap in het lichaam van de vrouw opgeslagen vloeistof wordt door een vergrote urinedrang weer uitgescheiden. Er ontstaat een urine-uitscheiding van ongeveer 3 liter per dag (urinevloed).

Tijdens het kraambed worden dagelijks het volgende gecontroleerd door de kraamverzorgenden en de verloskundige:

Bij de kraamvrouw:

*de temperatuur, wordt rectaal gemeten
*de polsslag
*de borsten
*de hoogte van de baarmoeder
*het bloedverlies
*de eventuele hechtingen, de wond

Bij de baby worden geobserveerd:

*de temperatuur, wordt rectaal gemeten
*de kleur
*de navel
*het plassen
*het poepen
*de voeding
*het gewicht

De hormoonhuishouding van de moeder verandert na de geboorte fundamenteel. Het hormoon ”prolactine“, dat de melkproductie in de melkklieren (glandula mammaria) van de borst (mamma) stimuleert, wordt in grotere hoeveelheden geproduceerd. De borstklieren van de vrouw scheiden eerst ca. 3 dagen de zogenaamde ”voormelk (colostrum)“ af, die gedurende de laatste maanden van de zwangerschap geproduceerd werd. Colostrum is minder vet dan de melk. De melkproductie blijft doorgaan, zolang er regelmatig aan de borst gezogen wordt. Als gevolg van de lichamelijke en emotionele inspanning en spanning gedurende de zwangerschap en de geboorte kunnen depressies optreden, die echter in de meeste gevallen van korte duur zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips