Wintergroenten

Wintergroenten zijn groenten die in de winter klaar zijn om geteeld of geplukt te worden. Doordat deze groenten in de winter in grote aantallen beschikbaar zijn, zijn ze veel goedkoper in de wintermaanden. Daarbij bevatten wintergroenten de juiste vitaminen en mineralen die met name in de winter bescherming bieden tegen virussen.

Net zoals kruiden tegen griep en verkoudheid zijn er ook groenten die extra bescherming bieden tegen virussen. Wintergroenten zijn namelijk rijk aan vitamine C die de weerstand een flinke boost kan geven. Ook vitamine A zit veel in wintergroenten, en ook deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de weerstand. Daarnaast bevatten wintergroenten veel B-vitaminen en ijzer. Beide zorgen voor meer kracht en energie. Ook dit kan uw lichaam extra gebruiken in de winter om bestand te zijn tegen virussen. Het kost het lichaam namelijk al extra energie om warm te blijven als het kouder is.

Typische wintergroenten zijn vooral koolsoorten en knollen.

Koolsoorten

Boerenkool is de gezondste wintergroente. Deze groente bevat namelijk de meeste vitaminen en mineralen. Vooral vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E kunt u rijkelijk halen uit boerenkool. Daarnaast is boerenkool een goede bron van foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Voor de afwisseling kunt u in de winter ook eens groene kool klaarmaken, door dit bijvoorbeeld te gebruiken in een wokgerecht. Groene kool, ook bekend als savooiekool, zit boordevol vitamine B1, B2, C en E. Witte kool is ook een goede bron van vitamine C. Erg lekker bij wildgerechten is rode kool, rijk aan vitamine B6 en C. Verder zijn spruitjes ook nog kleine kooltjes. Ze bevatten na boerenkool de meeste goede stoffen, zoals B1, B2, B6, C, foliumzuur en selenium.

Knollen

Ook knollen zijn typische wintergroenten. Ze zitten het hele jaar onder de grond en bieden veel goeds voor de wintermaanden. Wist u dat wortelen ook tot de knolsoorten horen? Wortelen zijn rijk aan vitamine A, een vitamine die erg belangrijk is bij de weerstand. Pastinaak, de witte wortel, zit juist boordevol vitamine B1, B3, magnesium, fosfor en zink. Zowel wortelen als pastinaken lenen zich uitstekend om soep van te maken. Voor veel vitamine C en tegelijkertijd weinig calorieën, neemt u koolraap. Deze groente is erg lekker te bakken met andere wintergroenten, zoals knolselderij en wortel. Knolselderij is ook een knol, deze groente levert het lichaam vooral veel ijzer. Verder zijn er nog schorseneren, ook een typische wintergroente. Deze groente vult goed doordat het een stevige soort groente is met veel calorieën. De groente is rijk aan ijzer. U kunt hier lekkere puree van maken.

Pompoen

Pompoenen liggen in de wintermaanden volop in de winkels. Deze wintergroente levert het lichaam veel energie door de vitamine B1 die erin zit. Maakt u soep? Kies dan voor de flespompoen. Verder kunt u alle soorten pompoen goed combineren met knol en kool. Lekker in de oven met kaas erover.

Prei

Prei is rijk aan vitamine B1, B6, E en foliumzuur. Prei past bovendien bij allerlei gerechten: wokgerechten, ovenschotels, pastagerechten en quiches.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips