Vitamine K

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die niet alleen in de natuur voorkomt, maar ook door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Deze vitamine werd ontdekt door Deense wetenschappers. Ze noemden hun vondst naar het Deense woord Koagulation, wat ‘stolling’ betekent. De vitamine die in natuurlijke voedingsbronnen wordt aangetroffen, wordt K1 genoemd. En vitamine K2 wordt door de darmbacteriën geproduceerd. De synthetische versie wordt K3 genoemd.

Bloedstolling

Vitamine K is nauw betrokken bij de aanmaak van een stof die nodig is bij het bloedstollingproces. In de eerste levensweken kunnen darmbacteriën deze vitamine nog niet produceren. Bovendien komt vitamine K amper voor in moedermelk. Spontane (hersen)bloedingen bij gezonde baby’s worden in verband gebracht met onvoldoende vitamine K. Baby’s met borstvoeding krijgen meestal vanaf de tweede week een supplement met vitamine K toegediend. Aan zuigelingenvoeding is vitamine K standaard toegevoegd.

Botten

Vitamine K speelt een belangrijke rol in de botstofwisseling. Hij is nauw betrokken bij de productie van osteocalcine. Dit is een eiwit dat helpt bij de inbouw van calcium in de botten. Na de overgang neemt de hoeveelheid osteocalcine in het lichaam af. Vrouwen dienen dan ook extra vitamine K te gebruiken om botontkalking te voorkomen.

Overige functies

Vitamine K is noodzakelijk voor een goede werking van de lever en is betrokken bij de regulering van de menstruatiecyclus.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

80 mcg.

Maximaal veilige dosis:

50 x de ADH per dag.

zit in:

dierlijke voedingsstoffen zoals:
lever, kaas, eieren, boter, mager vlees.
plantaardige voedingsstoffen zoals:
bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, sla, spruitjes, melasse, groene thee.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips