Mondholtekanker

Tegenwoordig zijn er veel verschillende vormen van kanker bekend. Zo is er ook mondholtekanker. Ongeveer 1% van alle gevallen van kanker is een variant van mondholtekanker. In dit artikel lees je alles over deze ziekte, zoals over de oorzaak ervan en over de behandelmogelijkheden.

Mondholtekanker, wat is het en waardoor ontstaat het?

Mondholtekanker wordt in de volksmond ook wel mondkanker genoemd. Het is een vorm van slijmvlieskanker, die is gelokaliseerd in de mondholte. Vaak bevindt de tumor zich in de tong of in de mondbodem. Als veroorzakers van de ziekte worden vaak roken en overmatig gebruik van tabak en alcohol aangewezen. Ook andere zaken kunnen mondholtekanker veroorzaken, zoals een slechte hygiëne in de mond of het onvoldoende eten van groenten en fruit.

Pijn of zwelling als (eerste) symptoom

In eerste instantie groeit de tumor pijnloos, totdat deze ingroeit in de zenuwen. Op dat moment is pijn vaak de eerste indicator van mondholtekanker. Deze pijn kan uitstralen naar bijvoorbeeld nek, hoofd en oren. Met name het slikken wordt moeilijker en pijnlijker. Er is sprake van een zwelling of gezwel in de mondholte dat niet uit zichzelf geneest en steeds groter wordt. De aanwezigheid van rode of witte vlekken in het mondslijmvlies kunnen eveneens indicatief zijn voor de ziekte.

Wanneer er sprake is van uitzaaiing, dan kunnen opgezette lymfeklieren daarvoor een aanduiding zijn – zoals ook bij verschillende andere vormen van kanker het geval is. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, kunnen verschillende onderzoeken worden uitgevoerd in het ziekenhuis. Denk daarbij aan bloed- of röntgenonderzoek, het maken van een MRI-scan of echografie, of aan het uitvoeren van een biopsie of punctie.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmethoden voor mondholtekanker. In geval van een (middel)grote tumor, zal vaak worden gekozen voor een chirurgische verwijdering hiervan. In de meeste gevallen worden bij (kans op) uitzaaiingen ook de dichtst bijliggende lymfeklieren in de hals verwijderd.

Is er sprake van een kleinere tumor, dan zal er eerder worden gekozen voor photodynamische therapie (PDT). Dit is een kortdurende en (meestal) eenmalige behandeling die zeer precies kan worden toegepast. Deze behandeling wordt daarom vaak uitgevoerd bij lokale vormen van hoofd- en halskanker, waaronder mondholtekanker. Er wordt aan de patiënt een stof toegediend die ervoor zorgt dat de tumorcellen lichtgevoelig worden.

De normale aanvullende behandeling na een chirurgische ingreep of PDT, is radiotherapie. Chemotherapie wordt slechts in zeer specifieke gevallen toegepast. Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u voor welke behandelmethode wordt gekozen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips