Koorts meten

koorts meten wordt meestal gedaan door het inbrengen van een kwikthermometer onder de tong of in de anus. Hierdoor wordt de centrale lichaamstemperatuur gemeten. Het is wel van belang om niet direct na het nuttigen van een hete drank of het nemen van een heet bad de temperatuur te meten. In een enkel geval wordt het koorts meten met een onder de oksel aangelegde thermometer, speciaal als de patiënt bewusteloos is. In het algemeen is een dergelijke meting van de temperatuur echter niet betrouwbaar. Elektronische thermometers voor klinisch gebruik zijn ook in de handel. Deze kunnen van nut zijn als een patiënt ernstig ziek is en een continue temperatuurregistratie noodzakelijk is.

De normale lichaamstemperatuur schommelt rond de 37,0°C. Sommige mensen hebben een iets lagere lichaamstemperatuur, hetgeen van geen betekenis is. Het normale spreidingsgebied ligt tussen 36,5 en 37,5°C. Direct na het sporten kan de temperatuur zijn gestegen tot 38°C, maar deze wordt dan weer snel normaal. Ook door een heet bad of sauna kan de lichaamstemperatuur tijdelijk stijgen. Een temperatuur tot 38°C wordt een lichte verhoging genoemd. Bij temperaturen tussen de 38 en 42°C spreken we pas echt van koorts. Temperaturen van 42°C en hoger gedurende langere tijd zijn niet verenigbaar met het leven, omdat hierdoor lichaamsenzymen worden afgebroken.

Behandeling van koorts

De algemene behandeling van hoge koorts betekent rust in een goed geventileerde kamer met een constante temperatuur en de consumptie van grote hoeveelheden vloeistof. Bedrust is verstandig bij hoge koorts. Afsponzen met lauw water en het gebruik van een ventilator kunnen ook nuttig zijn, speciaal bij kinderen. Afkoeling van de huid onttrekt warmte aan het lichaam, waardoor men zich minder onaangenaam voelt.

De koorts kan ook worden onderdrukt door gebruik van aspirine (acetosal, acetylsalicylzuur) of – in mindere mate – paracetamol, in de voorgeschreven dosis. Het is echter niet altijd verstandig koorts te behandelen zonder dat de oorzaak is vastgesteld. Koorts als symptoom kan ook waardevolle informatie geven over het verloop van een ziekte.

Behandeling van de onderliggende oorzaak hangt natuurlijk geheel af van de uitkomst van het onderzoek hiernaar. Vaak neemt men al te snel zijn toevlucht tot antibiotica, maar deze hebben alleen effect bij bacteriële infecties en niet bij virale infecties. Bij ernstige infecties zal men eerst kunnen kiezen voor een zogenoemd breed-spectrumantibioticum, omdat hiermee een groot aantal verschillende bacteriën wordt bestreden. In een later stadium, na identificatie van de veroorzakende bacterie, zal kunnen worden overgegaan op een meer specifiek antibioticum, waar deze bacterie speciaal gevoelig voor is.

Het vermoeden van een malaria-infectie kan worden gewekt na een recente reis naar een tropisch land en door het typische koortspatroon. Malaria kent zijn eigen specifieke behandelingsvorm.

Zeer hoge koorts die verwarring en delier veroorzaakt is zeker een reden tot bezorgdheid. In zo’n geval dient er medische hulp te worden ingeroepen. De patiënt ziet er steeds slechter uit en vanwege de koorts kan uitdroging optreden, zodat aanvulling van de lichaamsvloeistoffen noodzakelijk is, bijvoorbeeld met behulp van een infuus.

koorts meten

Bij hoge koorts kunnen ook convulsies (ofwel stuipen) optreden. Dergelijke koortsconvulsies treden voornamelijk op bij jonge kinderen. Ze horen vrijwel altijd bij koorts en wijzen er niet op dat het kind epilepsie heeft gekregen. In een enkel geval kan langdurige hoge koorts leiden tot beschadiging van hersenen en nieren. Het zal ook een zware belasting voor het hart kunnen betekenen, zeker bij de wat oudere patiënt.

Dus, hoewel koorts een normaal onderdeel vormt van de reactie van het lichaam op een infectie, moet dit verschijnsel toch zo zorgvuldig mogelijk worden benaderd. Niet alleen is het van belang de oorzaak op te sporen, ook de temperatuurverhoging zelf moet worden behandeld.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips