Hepatitis C

Veel mensen dragen het hepatitis C-virus zonder dat ze het weten. De klachten kunnen minimaal zijn.

Misschien vraagt u zich nu af of u het virus hebt zonder het te weten, of bent u bang dat u de ziekte op kunt lopen.

Behoort u tot een van de risicogroepen, laat u dan testen. De behandelingsmethoden zijn beperkt, maar als u uw levensstijl erop aanpast, is er goed met het virus te leven. Als u geen hepatitis C hebt, hoeft u niet bang te zijn om besmet te worden door terloops contact. Het grootste risico is het contact met besmet bloed.

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een virus dat een ontsteking van de lever veroorzaakt. Alcoholisme is de eerste en hepatitis C de tweede oorzaak van leveraandoeningen. Hepatitis C is de belangrijkste reden voor een levertransplantatie.

De lever is een van de grootste organen in het lichaam. Het is net een chemische fabriek: er worden belangrijke bouwstoffen gemaakt en gifstoffen worden geneutraliseerd.

Meestal wordt hepatitis C overgedragen via bloed dat met het virus is besmet. Tegenwoordig kan het virus worden aangetoond met een bloedtest. Voordat deze tests beschikbaar waren, waren bloedtransfusies de grootste oorzaak van hepatitis C. Het virus kan ook worden overgedragen via besmette naalden, bijvoorbeeld bij drugsgebruik. In zeldzame gevallen wordt de ziekte via seksueel contact overgedragen. Tegen hepatitis C bestaat geen vaccin (wel tegen hepatitis A en B).

Als u hepatitis C hebt, is de kans groot dat u nooit enige klachten hebt gehad. Het virus kan tientallen jaren onopgemerkt aanwezig zijn. En als u al vroege verschijnselen hebt gehad, zult u die misschien hebben afgedaan als een griepje. Vaak komen mensen er pas bij een routinematig bloedonderzoek toevallig achter dat ze hepatitis C hebben.

Beschadiging van de lever

Ongeveer 15 tot 20 procent van de personen met hepatitis C komt de infectie te boven zonder schade aan de lever. Bij de rest van de patiënten wordt de lever langzaam door het virus aangetast. Ongeveer 20 tot 50 procent van de mensen met chronische hepatitis krijgt cirrose (littekenvorming) van de lever, gewoonlijk binnen twintig jaar na besmetting. Bij de helft van de mensen met cirrose ontstaat uiteindelijk leverkanker of leverinsufficiëntie.

Moet u zich laten testen?
Als u denkt dat u een verhoogde kans op hepatitis C hebt, bespreek dit dan met uw dokter. Dit kan vooral nodig zijn als de kans bestaat dat u via naalden besmet bent geraakt (tatoeages, drugsspuiten).


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Martin Antoine

    Geachte,
    Mijn kleinzoon heeft wel en behandeling gekregen met zeer goed resultaat.
    Het betreft Maviret 100 mg /40 mg , filmomhulde tabletten voor oraal gebruik.
    glecaprevir/pibrentasvir. een kuur van 84 pillen, per 3/dag en ineens in te nemen.
    Na test resultaten komt de virale lading Hep.C : van 4 412 122 op 21 IU/ml
    De prijs van dit medicament is wel 15 900 Euro, (na goedkeuring door CM gedragen)
    mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips