Tandvleesontsteking

Klachten en verschijnselen:
– Gezwollen, zacht, rood tandvlees;
– Tandvlees dat gemakkelijk bloedt.

Ontsteking van het tandvlees (gingivitis) kan worden veroorzaakt door neerslag van tandplaque, het kleverige laagje dat zich vormt op de tanden en dat het tandvlees irriteert. Veel mensen hebben voor het eerst ontstoken tandvlees in hun puberteit en vervolgens in verschillende mate van ernst verder in hun leven. Een lichte vorm van deze ziekte komt veel voor bij volwassenen. Mensen met slecht gereguleerde suikerziekte en zwangere vrouwen krijgen gemakkelijk een ontsteking van het tandvlees.

Diagnose.

Gezond tandvlees is stevig en lichtroze van kleur. Als tandvlees gezwollen en gevoelig is en gemakkelijk bloedt, duidt dat op ontstoken tandvlees. Vaak merken mensen het eerst dat er iets veranderd is aan hun tandvlees als hun tandenborstel roze is na het poetsen. Dit is een teken dat het tandvlees bloedt, zelfs bij de zachte aanraking door een tandenborstel. Bij verder onderzoek blijkt dan gewoonlijk dat het tandvlees rood en ontstoken is. Tandvleesontsteking veroorzaakt gewoonlijk geen pijn of ander ongemak, zodat het gemakkelijk over het hoofd wordt gezien.

Als u herhaaldelijk rood en gezwollen tandvlees hebt, kunt u het beste uw tandarts raadplegen. Die zal het tandvlees voorzichtig onderzoeken op ontsteking en opeenhoping van tandplaque bij de tandhals. Als de tandvleesrand opzwelt, kan er meer plaque achter blijven zitten waardoor de irritatie van het tandvlees nog toeneemt.

Hoe ernstig is tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking wordt vaak niet opgemerkt omdat het gewoonlijk pijnloos is. Als er niets aan wordt gedaan, kan tandvleesontsteking echter leiden tot parodontitis. Dit is een ernstigere afwijking waarbij niet alleen het tandvlees is aangedaan, maar ook het steunweefsel rond de tand. Dit kan leiden tot het verloren gaan van tanden en kiezen.

Behandeling.

De tandarts kan tandvleesontsteking op verschillende manieren behandelen. De eerste stap is het grondig reinigen van de tanden, om plaque en tandsteen te verwijderen. Tandsteen is krijtachtig materiaal dat bestaat uit versteende tandplaque. Het reinigen kan onprettig zijn, vooral als het tandvlees gevoelig is of als er plaque en tandsteen in korsten op de tanden zitten. Tijdens het reinigen worden de plaque en het tandsteen als het ware van de tanden afgeschraapt om zo een ophoping van bacteriën te voorkomen.

Soms wordt de ontsteking bevorderd door minder fraaie plaatsing van de tanden, vullingen met overhangende rand of slecht uitgevoerde restauraties met bijvoorbeeld kronen en bruggen, waardoor het verwijderen van tandplaque moeilijk is. Tanden kunnen netjes op hun plaats worden gezet, vullingen kunnen worden vervangen en restauraties kunnen worden verbeterd om de ophoping van plaque te verminderen.

Preventie.

Ontstoken tandvlees is meestal het gevolg van slechte mondhygiëne. Als u goed voor uw tanden zorgt, dagelijks grondig poetst, regelmatig flost of een tandenstoker gebruikt en vaak uw tanden door een deskundige laat schoonmaken, maakt u niet zo veel kans op een ernstige tandvleesontsteking. (zie ook Voorkomen van parodontose). Als blijkt dat u tandvleesontsteking hebt, is een strikt programma van mondhygiëne noodzakelijk om te voorkomen dat de ontsteking erger wordt. Dit houdt zowel flossen als poetsen in. De tandarts of mondhygiëniste zal laten zien hoe u het beste kunt flossen, poetsen en een tandenstoker kunt gebruiken. In het begin kan het tandvlees na het poetsen bloeden. Dit mag maar een paar weken duren. Het tandvlees moet snel weer stevig en roze zijn, een bewijs dat het weer gezond is. Om het tandvlees gezond te houden, moet dit programma van gebitsverzorging wel levenslang worden volgehouden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips