Invaginatie

Klachten en verschijnselen:
*Plotselinge, hevige buikpijn.
*Zwakte en lusteloosheid.
*Braken, meestal met gal.
*Bloed in de ontlasting die er donkerrood uit kan zien.
*Oppervlakkige ademhaling.
*Shock.

Invaginatie is een tamelijk zeldzame afwijking waarbij een deel van de darm, meestal van de dunne darm, zich als een telescoop instulpt in het volgende darmdeel. Invaginatie is de belangrijkste oorzaak van darmafsluiting bij kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 6 jaar. De oorzaak is niet bekend, maar er is in sommige gevallen een samenhang geconstateerd met een virus-infectie.

Opvallend is dat de invaginatie plotseling kan toeslaan bij een voordien gezond kind. Het kind heeft plotseling en herhaaldelijk heftige pijnaanvallen. Aanvankelijk kan het kind, tussen de pijnaanvallen door, nog normaal spelen, maar spoedig wordt hij zwakker en lusteloos.

Diagnose.

Wanneer een kind deze verschijnselen vertoont, moet zonder uitstel de huisarts gewaarschuwd worden. De symptomen en de bevindingen met lichamelijk onderzoek kunnen voldoende zijn om de diagnose te stellen. Vaak wordt echter nog verder onderzoek gedaan, zoals het maken van een röntgenoverzichtsfoto van de buik of door het maken van coloninloopfoto’s.

Hoe ernstig is een invaginatie?

Onbehandeld kan een invaginatie zeer ernstig zijn. De meerderheid van de patiëntjes herstellen echter als de behandeling binnen 24 uur na de eerste verschijnselen wordt ingesteld.

Behandeling.

Het klysma met bariumpap dat voor de röntgendiagnostiek gebruikt wordt, kan het ingestulpte darmdeel naar zijn eigen, oorspronkelijke plaats terugduwen. Het klysma werkt dan ook als therapie, hoewel hierna in 10 procent van de gevallen een herhaalde invaginatie kan optreden. Vaak is een operatie nodig en in het algemeen komt na chirurgische behandeling geen herhaling meer voor.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. michaily boncoeur

    hoi graag wil ik meer weten van invaginatie en voormoedelijk obstipatie van een kind van 4 jaar (jongen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips