De rotatorenmanchet (rotator cuff) en het impingement syndroom

De schouder is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Er zijn ontzettend veel spieren die de functie en stabiliteit van de schouder verzorgen. Een groep spieren die hier onder andere voor verantwoordelijk zijn, is de rotatorenmanchet. De rotatorenmanchet, ofwel rotator cuff (RC), zijn een groep spieren die met name belangrijk zijn voor de stabiliteit van het schoudergewricht. Tevens zorgen de spieren ervoor dat de mens zijn schouder optimaal kan gebruiken.

 

Rotator cuff spieren

De RC bestaat uit de volgende 4 spieren (zie afbeelding):

  1. Musculus Subscapularis (onderschouderbladspier)
  2. Musculus Supraspinatus (bovendoornspier)
  3. Musculus Infraspinatus (onderdoornspier)
  4. Musculus Teres Minor (kleine ronde armspier)

Rotator cuff 1Rotator cuff 2.png
De RC-spieren vinden hun oorsprong op het schouderblad (scapula). Hier hechten de spieren zich aan en lopen van daaruit naar het bovenarmbot (humerus) waar ze zich ook aan hechten. Exact gezegd, hechten de spieren aan op de kop van de humerus. Dit is te zien op de afbeelding.

 

Functie rotator cuff

De samenwerking van deze spieren zorgt ervoor dat bij aanspannen de bovenarm omhoog geheven en naar binnen en buiten gedraaid kan worden. De stabiliteit van de schouder wordt verkregen doordat de RC-spieren de humeruskop naar het schouderblad toetrekken. Hierdoor wordt voorkomen dat de humeruskop uit het schouderblad ontsnapt. Als dit wel gebeurt, spreken we van een ontwrichte schouder. Dit is zeer pijnlijk en kan ernstige gevolgen hebben voor de schouderfunctie wanneer er niet op tijd hulp bij een arts wordt gezocht (zie onderwerp Ontwrichting). De RC-spieren hebben dus een belangrijke taak om door middel van stabiliteit de functie van de schouder te behouden.

 

Impingement syndroom

Eén van de meest voorkomende aandoeningen in het gebied van de rotator cuff is het impingement syndroom. Bij het impingement syndroom is de pees of de pees-spierovergang van de musculus supraspinatus ontstoken. Dit gedeelte van de spier loopt tussen het acromion en de humeruskop. De ruimte hiertussen is erg nauw waardoor de pees gemakkelijk langs het bot kan schuren. In deze ruimte kunnen botfragmentjes groeien, zogenoemde osteofyten, die de pees kunnen irriteren. Dit kan tot ontsteking van de pees leiden. Beweging van de ontstoken pees zorgt dan voor een pijnlijke reactie. Deze aandoening, die ook wel bekend staat als zwemmers schouder, wordt tevens vaak gezien bij mensen die hun schouders overbelasten en daardoor bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking krijgen door bijvoorbeeld sport (bijv. zwemmen of honkbal) of werk waarbij men veel met de handen boven het hoofd werkt (bijv. glazenwasser).

 

Symptomen

  • Pijn in de aangedane schouder die verergert bij het heffen van de arm
  • Spierzwakte in de aangedane schouder
  • Verminderde beweging van de aangedane schouder

 

De voornaamste klacht is pijn in de aangedane schouder. De pijn verergerd vaak bij het heffen van de arm in het gebied tussen de 60 en de 120 graden ten opzichte van het lichaam. Verder kan men het gevoel hebben minder kracht in de aangedane schouder te hebben. Soms kan er een bewegingsbeperking ontstaan, waardoor het niet mogelijk is om de arm aan de aangedane zijde te heffen.

 

Behandeling

De behandeling geschied meestal conservatief. Dit houdt in dat er eigenlijk voornamelijk rust en fysiotherapie geadviseerd wordt, zodat de schouder wordt ontzien, maar dat de kracht in de schouder wel behouden blijft en de bewegingen soepel blijven. Voor de pijn kan soms een pijnstiller voorgeschreven worden door een arts. Anderzijds kan een impingement syndroom behandeld worden door middel van ejecties met corticosteroïden of pijnstilling in de ruimte tussen het acromion en de humeruskop. Dit kan verlichting van de klachten bieden. Ten slotte kan er door een chirurg geopereerd worden. Tijdens deze operatie wordt de ruimte tussen het acromion en de humeruskop vergroot of worden structuren die de supraspinatus pees irriteren verwijderd.

 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips