Gekantelde bekken

Als het lichaam op een bepaalde manier scheef staat, zal het dit altijd elders in het lichaam proberen te compenseren. Zo kunnen platvoeten, holle voeten en ongelijke beenlengten ervoor zorgen dat het bekken gaan kantelen. In eerste instantie wordt dit niet opgemerkt, maar op den duur kunnen er diverse klachten door het gekantelde bekken ontstaan, omdat deze scheefstand ook weer ergens gecompenseerd wordt.

Oorzaken

Een bekkenscheefstand kan het gevolg zijn van diverse lichamelijke afwijkingen. Zo kan de stand van de voet invloed uitoefenen op hoe het bekken de totale lichaamshouding gaat compenseren. Bij een platvoet kantelt het bekken naar voren, bij een holle voet kantelt het naar achter, en bij ongelijke beenlengten is de ene bekkenhelft hoger of lager dan de andere bekkenhelft.

Naast deze aangeboren afwijkingen kan een gekanteld bekken ook veroorzaakt worden door niet aangeboren afwijkingen. Vaak komt een bekkenscheefstand voor bij zwangere vrouwen, door het zware gewicht dat op hun bekken, benen en voeten rust. Daarnaast kan een bekkenscheefstand ontstaan na een lichamelijk trauma, zoals een verdraaiing of een val.

Gevolgen

Als het bekken scheef staat, wordt deze scheefstand vaak ‘doorgegeven’ aan de wervelkolom. Om te lopen, heeft het lichaam een balans nodig. Het hoofd dient recht te zijn voor het evenwicht. Hierdoor gaat de wervelkolom ook scheve vormen aannemen, zodat het lichaam gecompenseerd is. Een mogelijk gevolg is dat de wervelkolom een C-vorm of een S-vorm krijgt. Dit wordt ook wel een scoliose genoemd. Bij scoliose kromt de wervelkolom zijwaarts. De schouders kunnen scheef gaan staan, maar boven de schouders in de nek, gaat de wervel ook weer krommen. Dit gebeurt om de ogen horizontaal te hebben voor de evenwichtsbalans.

Naast een scheve, krommende wervelkolom, ook bekend als scoliose, kan de scheefstand van het bekken ook worden ‘overgedragen’ naar de benen. Een knie gaat naar achter staan en een knie gaat naar binnen staan. Ook de enkels gaan anders staan. Hierdoor kan het lijken alsof de benen geen gelijke lengte hebben en de ene knie zich hoger bevindt dan de andere, en dat kan klachten geven aan de gewrichten. Met name bij lopen en rennen geven de gevolgen van een gekanteld bekken klachten. Er kan lage rugpijn ontstaan en er kunnen pijnklachten ontstaan aan de achterzijde van het bovenbeen. Ook de enkels, knieën, rest van de rug, de schouders en de nek kunnen pijnklachten geven ten gevolge van de scheefstand in het bekken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips