Misofonie

De letterlijke vertaling van het woord misofonie verraadt de betekenis: ‘haat van geluid’. Mensen die last hebben van misofonie, reageren extreem op geluiden die voor de meeste mensen doodnormaal zijn. Het kan dan gaan om reacties als afschuw, walging of woede. Het wordt vaak aangemerkt als een psychische ziekte of overgevoeligheid. Veelal gaat het dan om geluiden die gemaakt worden door (mede)mensen, zoals geluiden die gemaakt worden bij eten en ademen. Lees nu alles over misofonie!

Het voorkomen van misofonie

Over misofonie is er nog maar relatief weinig bekend. Het is lastig om een goede schatting te maken van het aantal mensen dat kampt met misofonie. Er zijn relatief veel mensen die erg veel last hebben van geluiden die door anderen worden gemaakt, maar lang niet iedereen heeft dat in extreme mate – waarvan bij misofonie wel sprake is. Naar schatting heeft ongeveer 0,5% van de Nederlandse bevolking last van misofonie.

Oorzaak en klachten

Er zijn, zoals gezegd, nog veel onduidelijkheden over misofonie; zo ook over het ontstaan ervan. De meeste mensen die misofonie hebben, ontwikkelen dit rondom de fase van de puberteit – vaak al in het begin daarvan of zelfs nog daarvoor. Geluiden aan de eettafel met het gezin worden vaak als kenmerkend moment aangemerkt bij het ontstaan van de psychische aandoening.

Misofonie wordt herkend doordat iemand een specifiek geluid verafschuwt. Denk daarbij aan geluiden zoals smakken, slikken, ademhalen of snurken. Ook andere dagelijkse geluiden, zoals het getik van schoenen of hakken, of het typen op een toetsenbord kunnen triggers zijn voor misofonie. In situaties waaraan de persoon met misofonie wordt blootgesteld, ervaart hij of zij spanningen. De afschuw wordt vaak omgezet in haat of woede, met een uiting daarvan als gevolg. Om niet in aanraking te komen met deze extreme gevoelens, vermijden mensen met misofonie ‘risicovolle’ situaties steeds vaker. Er is daarom een verhoogde kans op isolatie.

Behandeling van misofonie

Er is in Nederland alleen een experimentele behandeling tegen misofonie, die wordt aangeboden in het AMC in Amsterdam. Dit is een vorm van psychotherapie. Heeft u klachten die duiden op misofonie, dan is het belangrijk om tijdig professionele hulp in te schakelen. Mensen met misofonie geraken anders relatief snel in een isolement. Het feit dat er nog niet zoveel bekend is over deze aandoening, betekent niet dat u hiervoor geen hulp in kunt schakelen. De huisarts is een uitstekend eerste aanspreekpunt en kan u eventueel doorverwijzen naar een specialist.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips