Dysthyme stoornis

Een dysthyme stoornis, ook wel een dysthymie genoemd, is een stemmingsstoornis die minimaal twee jaar duurt. Gedurende die periode kan de kracht van de stoornis wisselend zijn, waardoor de patiënt zich het ene moment veel beter kan voelen dan het andere moment – en vice versa. Een dysthyme stoornis wordt ook wel gekarakteriseerd als zijnde chronische depressiviteit. In dit artikel leest u er alles over!

Hoe vaak komt het voor

Een dysthyme stoornis komt relatief vaak voor. Tussen de één en twee procent van de Nederlandse bevolking krijgt met deze stemmingsstoornis te maken, vrouwen vaker dan mannen. In vergelijking met een ‘normale’ depressie zijn er minder symptomen, die ook minder intens zijn. Een gebrek in plezier in het lezen is kenmerkend, wat leidt tot een sombere stemming bij de patiënt. Iemand met een dysthyme stoornis voelt zich vaak eenzaam en ongelukkig.

Symptomen

Verdere symtomen lopen sterk uiteen en zijn afhankelijk van persoon en situatie. Er wordt officieel gesproken van een dysthyme stoornis als de sombere stemming twee jaar lang aanhoudt, waarbij de klachten nooit langer dan twee maanden afwezig zijn. Ook moet er sprake zijn van minimaal twee van de volgende symptomen:

  • Geringe eigenwaarde
  • Gevoel van hopeloosheid
  • Veranderende eetlust
  • Veranderend slaappatroon
  • Verminderd energieniveau
  • Verminderde concentratie of gevoel van besluiteloosheid

Leven met dysthymie

Sociaal en maatschappelijk functioneren is voor iemand met een dysthyme stoornis wel mogelijk, maar de echte levenslust ontbreekt. Dat kan resulteren in afwijkend gedrag, zoals veel klagen, een sarcastische houding en pessimisme. Daardoor komt iemand met dysthymie relatief snel in een sociaal isolement terecht. De stemmingsstoornis kan zowel privé als op het werk zorgen voor beperkingen. Omdat de klachten vaak licht van aard zijn, blijven patiënten vaak lange tijd lopen met de stemmingstoornis, voordat zij op zoek gaan naar professionele begeleiding. Bij beperkingen in het functioneren is het verstandig om dit wel te doen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor dysthyme stoornis, waarvan erfelijke gevoeligheid er één is. De stoornis wordt niet vanaf de geboorte overgedragen, maar iemands vatbaarheid voor de dysthymie is wel deels erfelijk bepaald. Andere factoren, zoals de omgeving waarin iemand opgroeit, schokkende gebeurtenissen in iemands leven en iemands persoonlijkheid, bepalen of iemand wel of niet te maken krijgt met de stoornis. Zo zijn mensen met een negatief zelfbeeld en met veel kritiek op het eigen functioneren, gevoeliger voor het ontwikkelen van dysthymie.

Omgaan met de stoornis

Een eerste stap in het omgaan met dysthymie kan het in vertrouwen nemen van een goede vriend(in) zijn. Het openlijk praten over gevoelens zorgt voor opluchting en biedt ruimte voor goede vervolgstappen. Heeft u niemand in uw omgeving waar u serieus terecht kunt met uw gevoelens, dan is de huisarts een goed eerste aanspreekpunt.

Dysthymie is relatief lastig te behandelen. Antidepressiva kunnen wel worden gebruikt, maar ze verminderen de klachten alleen – ze verhelpen ze niet. Ook psychotherapie kan als behandelmethode worden ingezet, waarmee het dagelijks functioneren wordt vergemakkelijkt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips