Recht op vrije artsenkeuze

U mag zelf uw arts kiezen én u mag van arts veranderen. Uw recht op vrije keuze van een hulpverlener vloeit voort uit het zelfbeschikkingsrecht en de contractvrijheid van de mens (u bent vrij om te kiezen met wie u een overeenkomst aangaat). Maar in de praktijk blijkt het lang niet altijd makkelijk om dit recht te realiseren. Het recht op vrije keuze betekent namelijk niet dat de door u gekozen hulpverlener altijd de plicht heeft u als patiënt te accepteren. Daarom moet u de arts van uw keuze eerst vragen of hij u als patiënt accepteert. Een arts kan u als patiënt weigeren als u buiten zijn werkgebied woont (hij moet u bij een spoedgeval binnen 15 minuten kunnen bereiken), zodat het erop neerkomt dat uw vrije keus beperkt is tot zijn waarneemgroep. Ook kan hij u weigeren als zijn praktijk vol is of als hij u in de laatste zes maanden nog hulp heeft verleend als waarnemer van uw arts (dit laatste staat in de gedragsregels voor artsen en is bedoeld om de indruk te vermijden dat artsen patiënten van elkaar ‘aftroggelen’. Maar gaan beide artsen akkoord met de overstap, dan vervalt deze beperking.). Meer over de vrije artsenkeuze leest u in par. 4.1.2.

Bent u via het ziekenfonds verzekerd en wilt u van hulpverlener wisselen, dan moet u weten dat u alleen de kosten vergoed krijgt van een hulpverlener die een overeenkomst heeft met het betreffende ziekenfonds. Kiest u bijvoorbeeld voor een huisarts die geen overeenkomst heeft met uw ziekenfonds, dan kunt u van hem een rekening met het particuliere tarief krijgen. Het ziekenfonds zal hiervan dan slechts het ziekenfondstarief vergoeden. Het ziekenfonds heeft een lijst van gecontracteerde medewerkers waaruit u kunt kiezen.

Stapt u over op een nieuwe hulpverlener die geen huisarts is, dan heeft u, zeker als u bij het ziekenfonds zit, een verwijskaart nodig.

Tegenover het recht van vrije artsenkeuze staat de plicht om de ‘oude’ hulpverlener te informeren dat u bij hem weggaat. Vergeet niet ook uw ziekenfonds of particuliere ziektekostenverzekeraar in te lichten over de wijziging van huisarts.

Dossier? Eerst betalen!

Een vrouw besluit na enkele jaren van huisarts te veranderen. Als zij haar huisarts vraagt om haar medisch dossier naar haar nieuwe huisarts door te sturen, stelt deze als voorwaarde dat ze eerst een openstaande rekening moet betalen.

Zij vraagt het Medisch Tuchtcollege of de huisarts hiertoe wel het recht heeft.

Het college vindt dat een huisarts de overdracht van het dossier van een patiënt aan een andere arts inderdaad mag uitstellen tot openstaande rekeningen door de patiënt zijn betaald. Voorwaarde is wel dat de nieuwe huisarts op elk gewenst moment over de medische gegevens moet kunnen beschikken.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ben zeer ontstemt ,wil van huisarts veranderen omdat deze zeer veel ( nog zacht uitgedrukt) afwezig is.
    Heeft mijn zorgverzekeraar gevraagd om hulp,deze heeft voor mij naar artsen geïnformeerd .
    U moet weten wij wonen in een 45 plus flat,waar veel mensen wonen die medische hulp nodig hebben.
    Deze heeft mij de keuze gegeven uit twee artsen,waarvan een mijn man niet met zijn secretaresse overweg kon.
    Heeft van morgen de tweede gebeld om ons op te geven,waarvan we een half uur geleden door zijn secretaresse/assistent werden gebeld, die sprak op een dicterende toon tegen mij ,denkt ze dacht een dementerende aan de telefoon te hebben,moest eerst aan mijn huisarts vragen of ik weg mag dan konde wij weer bellen.
    Heeft op zich niets tegen deze huisarts ,maar vind het onprettig dat als je een dokter nodig heeft er niet terecht kan,mag als hij afwezig is ,ook met zijn vakantie alleen met spoed eisende gevallen bellen of komen,dus niet spoedeisend dan moet je maar weken pijn lijden,is toch van de gekke,nog nooit meegemaakt,ben toch al 75 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips