Alles over jouw lichaam

Categorie: Nieren

Nierbekkenontsteking

Nierbekkenontsteking is de meest voorkomende aandoening van de nieren. Men onderscheidt de acute nierbekkenontsteking met duidelijke symptomen en de chronische vorm, die meestal geringe of geen ziekteverschijnselen veroorzaakt. Nierbekkenontsteking komt bij vrouwen twee keer zo vaak voor als bij mannen.

Wat zijn de oorzaken van een nierbekkenontsteking?

Deze ontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Meestal zijn de bacteriën uit de blaas afkomstig en via de urineleider naar het nierbekken opgestegen. Soms zijn de bacteriën uit andere geïnfecteerde organen afkomstig zoals de amandelen, galblaas of blinde darm, en via de bloedbaan naar het nierbekken versleept.

Stuwing van de urine bij nierstenen of aangeboren misvormingen van de urinewegen bevorderen ontstekingen. Verder blijken ook stofwisselingsziekten zoals diabetes mellitus en jicht, de kans op nierbekkenontsteking te verhogen.

nierbekkenontsteking

Hoe wordt een nierbekkenontsteking behandeld?

In principe moet de patiënt strikte bedrust houden en veel vocht tot zich nemen. De medische therapie bestaat uit antibiotica die gedurende minimaal een week ingenomen moeten worden. De antibiotica worden afgestemd op het soort bacterie.

Als de onderliggende oorzaak aangetoond kan worden, zoals aangeboren afwijkingen of nierstenen, dan zal de behandeling zich hierop moeten richten, nadat de ontsteking genezen is.

Wat kan men er zelf aan doen?

Zolang de ontsteking bestaat, moet men veel drinken om de urineproduktie te verhogen. Extreme hitte of veel zon vermijden.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Aangezien een acute nierbekkenontsteking met hoge koorts en koude rillingen gepaard gaat, gaat men meestal vanzelf al naar de dokter.

Wanneer men al eerder problemen met de nieren heeft gehad, dient men bij het geringste teken van een blaasontsteking de arts te raadplegen.

Wat doet de dokter?

Behalve het lichamelijk onderzoek zullen urine-monsters onderzocht worden. Soms moet ook bloed afgenomen worden om de nier-functies te bepalen. Een echo-onderzoek kan stuwing van de urine door stenen of aangeboren afwijkingen van de nieren aantonen.

Als het vermoeden bestaat dat de urinewegen misvormd zijn of de afvloed van de urine belemmerd wordt, kunnen speciale onderzoeken aangevraagd worden, bijvoorbeeld cystoscopie of urografie, waarmee men een röntgenbeeld van de nier-kelken kan maken.

Ziekteverloop

Een acute nierbekkenontsteking wordt gekenmerkt door hoge koorts, koude rillingen en pijn in de zij met uitstraling tot diep in de onderbuik. De patiënt lijdt aan uitputting, soms aan
misselijkheid en overgeven. De ontsteking kan zich uitbreiden en het eigenlijke nierweefsel aantasten. Door een behandeling met antibiotica kunnen de verschijnselen na één a twee weken weer verdwijnen.

Een chronische nierbekkenontsteking zal over het algemeen nauwelijks of geen klachten veroorzaken.

Is een nierbekkenontsteking gevaarlijk?

Bij de juiste behandeling geneest de ontsteking zonder restverschijnselen. Als de behandeling onnodig uitgesteld wordt, bestaat de kans dat zich een chronische nierbekkenontsteking ontwikkelt. Deze kan de nieren ernstig beschadigen en tot verschrompeling van een of beide nieren leiden.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*