Middelen tegen aambeien

Aambeien komen veel voor. Aambeien zijn een soort ‘spataders’ rond de anus, dat wil zeggen uitgezette bloedvaten met op de zwakste plaatsen zwellingen. Ze kunnen uitwendig zijn (dat wil zeggen van buitenaf te zien) of inwendig (ze zitten dan aan het einde van de endeldarm vlak boven de anus). Aambeien kunnen veel last veroorzaken: pijn, jeuk en bloedingen. Bloed in de ontlasting hoeft echter niet afkomstig te zijn van aambeien; het kan namelijk ook wijzen op andere darmaandoeningen. Onderzoek door een arts is in geval van bloed bij de ontlasting altijd gewenst. Bij aambeien gaat het meestal om helder rood bloed dat niet met de ontlasting is vermengd.

De oorzaak van aambeien is niet altijd duidelijk. Erfelijke aanleg kan een rol spelen. Een zittend leven, weinig lichaamsbeweging, te harde ontlasting waardoor er hard geperst moet worden, zwangerschap en bevalling zijn allemaal factoren die het ontstaan van aambeien kunnen bevorderen door stuwing in de desbetreffende bloedvaten. Door voldoende lichaamsbeweging, vezelrijk voedsel (bruin brood, rauwkost en fruit) en niet te lang wachten met naar het toilet gaan wanneer de behoefte zich voordoet, kan dikwijls het (weer) optreden van aambeien worden voorkomen. Verder is een goede hygiëne van belang: na het ontlasten geen toiletpapier maar een washandje met water gebruiken, niet droogwrijven maar deppen.

Aambeien verwijderen

Aambeien kunnen operatief worden verwijderd of door middel van injecties tot verschrompeling worden gebracht. In tegenstelling tot wat in veel advertenties wordt beweerd, zijn er geen zonder recept verkrijgbare middelen die aambeien doen verschrompelen. Het enige dat deze zalfjes en zetpillen doen is de klachten verminderen, iets dat overigens zeer plezierig kan zijn!

Zalven en zetpillen tegen aambeien bestaan meestal uit een vette basis waaraan verschillende stoffen zijn toegevoegd. Deze stoffen kunnen plaatselijk de pijn en jeuk wegnemen (lidocaïne, cinchocaïne, benzocaïne, tetracaïne en butylaminobenzoaat) en een versterkende werking op de huid en het slijmvlies hebben (zinkoxyde, aluminium en bismutzouten en looistoffen). Soms is menthol of thymol verwerkt tegen de jeuk. Ook worden wel middelen tegen schimmels en bacteriën gebruikt, wat waarschijnlijk niet erg zinvol is. Sommige uitsluitend op recept verkrijgbare aambeienmiddelen bevatten corti-costeroïden. Dit zijn hormonen die jeuk en ontstekings-verschijnselen tegengaan. Bij langdurig en intensief gebruik kunnen ze de weerstand van het lichaam tegen ziektekiemen verminderen. De aanwezigheid in bepaalde aambeienmiddelen van biergistextract, vitaminen of dode bacterie-extracten is niet erg zinvol. Sommige zalven worden afgeleverd in een tube waarop een plastic canule dient te worden geschroefd. Aldus kan de zalf gemakkelijk in de endeldarm worden gebracht. Lees eerst altijd de gebruiksaanwijzing!

Aambeienmiddelen worden meestal ’s ochtends en ’s avonds en na elke ontlasting toegepast. Bloedende aambeien kunnen het beste met een gaasje worden afgedekt. Daarna moet de arts worden geraadpleegd.

Bijwerkingen van aambeienmiddelen zijn voornamelijk irretatie en overgevoeligheidsverschijnselen. Goede middelen tegen de klachten bij aambeien zijn Mixtura lidocaini FNA en Suppositoria anaesthetica FNA. Verder zijn onder meer de volgende middelen verkrijgbaar: Aambeienzalf FNA, A. Vogel’s Aambeienzetpillen, Alcos-anal, Anusol, Anusol HC, Esberiven, Hadensa, Kenoidal, Lemuval, Proctofoam HC, Proctosedyl, Recto-Serol, Scheriproct, Sperti Preparation H, Supomidy, Tri-Anal, UI trap roet, Xyloproct en Zwitsanal.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips