Krentenbaard

Krentenbaard is een infectie in de huid, die veroorzaakt wordt door een bacterie. Krentenbaard komt het meeste voor bij kinderen, maar volwassenen kunnen eveneens deze infectie oplopen. Vaak bevindt de infectie zich in het gezicht, rondom de mond en neus, maar de infectie kan eigenlijk overal op het lichaam voorkomen. Bij krentenbaard ontstaan er kleine ontstekingen in de huid, die zich uiten in rode bultjes en blaasjes. De bultjes en blaasjes veroorzaken jeuk en als ze opengaan, kan er naast bloed ook pus uitkomen. Als dit opdroogt, ontstaat er een honinggeel korstje en lijken de korstjes op krenten; vandaar de naam ‘krentenbaard’.

Oorzaak

Krentenbaard speelt meestal op bij een verlaagde weerstand. Vaak begint het op een plekje waar de huid beschadigd is door een wondje, een kras of oneffenheid. Doordat krentenbaard hevig kan jeuken en het er in eerste instantie niet zorgwekkend uitziet, wordt het vaak door krabben verder over de huid verspreid. De losse bultjes en blaasjes kunnen op den duur ook samenvloeien, waardoor er grote stukken huid geïnfecteerd worden met de ziekte.

De daadwerkelijke oorzaak van krentenbaard is de bacterie, veelal de stafylokok-bacterie. Iedereen kan deze bacterie bij zich dragen, zonder de infectie te krijgen. De stafylokok-bacterie is een bacterie die mensen op de huid dragen, maar deze kan ook in bijvoorbeeld de neus voorkomen.

Besmettelijkheid

Omdat krentenbaard een infectieziekte is, is het ook besmettelijk. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen, maar de bacterie kan zich pas ontwikkelen tot krentenbaard als de weerstand verlaagd is en de bacterie de kans krijgt om zich in een wondje of krasje van de huid te nestelen. Krentenbaard komt het vaakst voor bij kinderen. Waarschijnlijk doordat kinderen elkaar gemakkelijker kunnen besmetten, omdat zij eerst bijvoorbeeld hun neus aanraken (waar de bacterie kan zitten) en vervolgens met speelgoed spelen waar andere kinderen ook mee gaan spelen. Heeft een kind huidirritaties waar hij of zij met besmette vingers aan zit, dan loopt deze mogelijk ook krentenbaard op.

Behandeling

Krentenbaard is erg besmettelijk, voor de geïnfecteerde zelf en voor mensen in zijn/haar omgeving. Naast verspreiding van de bacterie via huidcontact, kan de bacterie ook worden overgedragen door niezen en hoesten. De ontsteking veroorzakende bacterie wordt behandeld met antibioticazalf. Bij heftige gevallen van krentenbaard, waar de krentenbaard niet goed reageert op de zalf of de patiënt heel veel wondjes heeft, wordt er een antibioticakuur voorgeschreven. Zowel de kuur als de zalf met antibiotica zijn uitsluitend verkrijgbaar op recept van de huisarts. Fusidinezuurcrème remt de groei van bacteriën en werkt binnen enkele dagen. Na ongeveer drie weken is krentenbaard volledig verdwenen en is de huid weer hersteld.

Na een infectie, als de krentenbaard genezen is, betekent dit niet de patiënt beschermd is tegen nieuwe infecties. Diegene zal dus altijd waakzaam moeten blijven als er vergelijkbare wondjes ontstaan en hier zorgvuldig mee omgaan: niet krabben, veelvuldig de handen wassen, slapen met een handdoek op het kussen of dagelijks de kussensloop verwisselen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips