Alles over jouw lichaam

Categorie: Kinderen

Tekenen van ziekte

Veel ouders zullen bevestigen dat kleuters verbazend vaak ziek worden. Er zijn maanden dat het lijkt of u vastzit in een draaideur tussen uw huis en de spreekkamer van de dokter. Een oorontsteking is nog niet helemaal genezen, of uw kind heeft alweer een verkoudheid. Voor u het weet, bent u weer op bezoek bij de dokter.

Het is begrijpelijk dat ouders bezorgd zijn als hun jonge kind ten prooi valt aan ieder virus dat in de buurt heerst. In uw achterhoofd vraagt u zich af of er iets mis is met zijn gezondheid – een ernstige onderliggende ziekte die het weerstandsvermogen van uw kind aantast.

Deze angst is bijna altijd ongegrond. Als uw kind actief is en in gewicht aankomt, is er waarschijnlijk niets aan de hand met zijn gezondheid. Het is nu eenmaal een feit dat jonge kinderen bijzonder vatbaar zijn voor verkoudheid, oorontstekingen, en maag-darmvirussen. Het afweersysteem van uw kind moet aan veel virussen zijn blootgesteld voordat het zijn eigen weerstand ten volle kan ontwikkelen. De gewoonten van kinderen werken deze blootstelling in de hand. De wijze waarop jonge kinderen spelen en met elkaar omgaan is niet bepaald de manier om infecties te voorkomen. Een tweejarige met een loopneus maakt zich niet druk om ziektekiemen als hij een stuk speelgoed aan een vriendje geeft. Een verkoudheid zal een vierjarige er niet van weerhouden zijn vriendje van zijn koekje te laten happen.

Het is geen wonder dat de gemiddelde kleuter per jaar zeven of acht keer verkouden is en twee of drie aanvallen van ’buikgriep’ heeft. Het doormaken van deze ziekten stelt ons lichaam beter in staat infecties te herkennen en te bestrijden. Veel ziekten worden in feite beter verdragen door een jong kind dan door een volwassene. Waterpokken bijvoorbeeld is een gewone kinderziekte die doorgaans goed wordt doorstaan, maar als een volwassene waterpokken krijgt, kan de ziekte een ernstiger beloop nemen. Daarom komen sommige ziekten niet alleen vaak voor, maar horen ze onverbrekelijk bij het opgroeien.

Behalve de frequentie van onschuldige ziekten is hoe u uitmaakt of uw kind ziek is een ander vaak voorkomend probleem. Anders dan het oudere kind is de eenjarige niet in staat met woorden duidelijk te maken dat hij zich niet lekker voelt. Hij kan zijn onbehagen slechts uiten door te huilen en humeurig te zijn. Uw vijfjarige kan u zeker vertellen of hij ziek is, maar hij is waarschijnlijk niet in staat iets naders daarover aan te geven.

U moet in gedachte houden dat zowel bij kinderen als bij volwassenen bepaalde gewone kwaaltjes vaak seizoensgebonden zijn. Zo kan uw kind griep hebben wanneer hij laat in de winter ziek is. Waterpokken zullen waarschijnlijk toeslaan in het voorjaar; verkoudheid, oorontstekingen en kroep in de winter; en bepaalde virale infecties, waaronder hersenvliesontsteking, laat in de zomer of in de herfst.

Hier volgen enkele verschijnselen die u zullen helpen vast te stellen of uw kind ziek is. U moet echter wel bedenken dat ouderlijke intuïtie vaak niet te vervangen is. Veel ouders voelen gewoon dat er met hun kind iets mis is, zelfs nog voor het kind koorts of andere verschijnselen krijgt. Vertrouw bij het ontbreken van duidelijke symptomen op uw instinct. U zult verrast zijn hoe vaak u het bij het rechte eind hebt.

Koorts. Een rectale temperatuur van meer dan 38° Celsius (C) of een orale temperatuur van meer dan 37,8° C kan als koorts beschouwd worden. Koorts is één van de manieren waarop het lichaam een infectie bestrijdt. Het is niet zonder meer een alarmsignaal. Evenmin is het noodzakelijk koorts te onderdrukken.

Kinderen verdragen koorts beter dan volwassenen. Als uw kind goed reageert, blijft drinken en wil spelen, is er vermoedelijk geen reden ongerust te zijn.

Als u meent dat uw kind zich prettiger zal voelen als de koorts omlaag wordt gebracht, kunt u hiervoor paracetamol gebruiken.

Extra vocht, luchtige kleding en eventueel afsponsen met lauw water zijn middelen die kunnen helpen bij het verminderen van koorts.

Geef kinderen geen aspirine om de koorts te onderdrukken bij een virale infectie omdat er mogelijk een verband bestaat tussen aspirinegebruik en het syndroom van Reye, een aandoening die levensbedreigend kan zijn. Er zijn ook artsen die van mening zijn dat een agressieve onderdrukking van koorts het afweersysteem van het lichaam verzwakt en mogelijk sommige ziekten verlengt.

Verminderde eetlust. Een ziek kind heeft vaak geen trek in eten. Dit is een normale reactie en geen reden ongerust te zijn. Het is niet belangrijk dat het kind normaal eet tijdens een ziekte. Voldoende vochtopname is wel belangrijk (hoewel het gevaar van uitdroging bij de meeste lichtere ziekten heel klein is). Dring het eten niet op, maar probeer uw kind te overreden te drinken, hetzij water, vruchtensappen, ijslolly’s, heldere (niet gebonden) soep of bouillon.

Toegenomen slaperigheid. Een ander ziekteverschijnsel kan zijn dat uw kind meer slaapt dan normaal. Ook dit is een manier waarop het lichaam infecties bestrijdt en het herstel bespoedigt. Bel echter uw huisarts als het moeilijk wordt uw kind te wekken of wanneer uw kind verward en suffig is als hij wakker is.

Lusteloosheid. Het is verrassend hoe energiek kinderen zelfs met hoge koorts kunnen zijn. Indien uw kind echter erg lusteloos is, niet op u reageert en geen zin heeft om te spelen of in iets anders, is er reden tot ongerustheid. Bel in dat geval uw huisarts op om te overleggen.

Veranderingen in de ademhaling. Een wat luidruchtige ademhaling en hoesten zijn gewone verschijnselen van een infectie van de bovenste luchtwegen. Als uw kind een bemoeilijkte ademhaling heeft of snel, oppervlakkig of piepend ademt, moet u uw dokter opbellen om te overleggen.

Diarree. Diarree is een vaak optredende maag-darmstoornis. Lichte diarree is het enkele malen lozen van papperige ontlasting; bij matige of ernstige diarree neemt de frequentie van de lozing toe en wordt de ontlasting wateriger. Het grootste gevaar hier is uitdroging (dehydratie), omdat het lichaam met de ontlasting veel vocht verliest.

Als uw kind ongeveer acht uur niet plast, een droge mond heeft en huilt zonder tranen, kan hij uitgedroogd zijn. Bel dan onmiddellijk uw huisarts. Bloed of etter in de ontlasting, hevige buikpijn, het binnen enkele uren frequent lozen van dunne ontlasting, of de combinatie van waterige diarree en herhaaldelijk braken zijn goede redenen uw dokter te roepen.

Braken. Braken kan al dan niet gepaard gaan met diarree. Als uw kind braakt, geef hem dan ongeveer acht uur geen vast voedsel. Uw kind kan proberen kleine hoeveelheden te drinken of te zuigen op ijslolly’s. Als hij ongeveer acht uur niet meer heeft gebraakt, kunt u proberen crackers, beschuit, kippensoep of iets dergelijks te geven. Indien u bloed in het braaksel ziet of merkt dat uw kind hevige buikpijn heeft of een opgezette buik, als uw kind ijlt, moeilijk te wekken is, of tekenen van uitdroging vertoont (geen of taai speeksel, geen tranen, niet plassen), bel dan onmiddellijk uw huisarts.

Waarschuwingssignalen van ernstige ziekten:

De onderstaande tekenen en verschijnselen kunnen duiden op een ernstige ziekte. Indien uw kind één van deze symptomen heeft, bel dan onmiddellijk uw huisarts voor overleg.

Koorts hoger dan 40,5° C.

Koorts die langer duurt dan 24 uur zonder duidelijk andere verschijnselen (zoals een verkoudheid of maag-darmverschijnselen).

Koorts die langer duurt dan 72 uur.

Erge sufheid of weigeren te drinken.

Stijve of pijnlijke nek.

Zo’n hevige pijn dat hij niet aangeraakt wil worden.

Plotseling niet kunnen lopen.

Bemoeilijkte ademhaling.

Moeilijk te wekken.

Pijn bij het plassen.

Een stuip.

Pijn in de lies (bij jongens).

Blauwe lippen.

Overmatig kwijlen.

Paarse of dieprode huidvlekken.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*