Luieruitslag

Luieruitslag kan het vredige leventje van een anders onbezorgde baby grondig verstoren en kan ook uw kwaliteit van leven tijdelijk aantasten. Baby’s bezitten immers de gave om hun problemen ook tot de uwe te maken. Als baby dus luieruitslag heeft, hebt u het ook. Tijdens de eerste twee tot drie levensjaren van een kind zal vrijwel elke ouder minstens eenmaal ervaren wat luieruitslag is. Gelukkig verdwijnt bijna 50 procent van alle luieruitslag vanzelf na één dag. En die andere 50 procent? Die kan tien dagen of lan-
ger duren.

Als u dit leest, wordt u misschien op ditzelfde ogenblik geconfronteerd met luieruitslag. Ziehier enkele gemeenplaatsen om u te welkom te heten bij de club. Wist u dat baby’s die borstvoeding krijgen min-
der luieruitslag hebben dan baby’s die met de fles gevoed worden? Meer nog: onderzoek heeft uitgewezen dat deze verhoogde weerstand blijft bestaan tot lang nadat het kind de speen ontgroeid is.

Geef ze lucht. De oudste raad is vaak nog de beste, namelijk: geef baby’s billetjes wat lucht. Doe zijn luier uit en leg hem op zijn buik, met het hoofdje opzij gedraaid, op droge handdoeken op een water-
vaste ondergrond. Laat de baby zo liggen, zolang u erbij bent om een oogje in het zeil te houden. Want denk eraan: een baby zonder luier waar u niet bij bent, is vragen om moeilijkheden.

Superluiers. Superabsorberende luiers lijken een goede oplossing en zijn wellicht zeer geschikt om luieruitslag te voorkomen. Dit wordt bevestigd door recente studies. Luiers die een absorberend, gelachtig
materiaal bevatten (Pampers Ultra bijvoorbeeld), houden de huid veel droger en maken dat de zuurgraad (pH) ervan dichter bij de normale waarde blijft dan met gewone wegwerpluiers of katoenen luiers.

6/oos de baby droog. De genezing wordt bevorderd door de billetjes schoon en droog te houden, maar het afdrogen met een handdoek kan de gevoelige huid irriteren. Gebruik een haardroger op de laagste stand, zodat er geen wrijving ontstaat op de natte huid. Wanneer de huid droog is, brengt u wat zinkoxidezalf aan.

Spoel katoenen luiers in azijn. Door azijn bij het laatste spoelwater te doen, brengt u de pH van de katoenen luiers meer in de buurt van die van baby’s huidje. Luieruitslagenzymen zijn het actiefst in een omgeving met een hoge pH, wat vaak het geval is met gewassen katoenen luiers. Voeg tijdens de laatste speelbeurt zo’n 35 ml azijn toe per 5 liter water.

De zure bosbesoplossing. Wanneer urine en uitwerpselen zich vermengen in de luier, resulteert dit in een hoge pH-waarde die de huid irriteert en luieruitslag bevordert. Hoe onorthodox het ook mag lijken, het blijkt dat als oudere baby’s 60 tot 90 ml zure bosbessensap te drinken krijgen, de urine een zuur residu bevat dat de pH-waarde verlaagt en dus de irritatie vermindert.

Het mysterie van de ‘parelbilletjes’

In een artikel in een medisch vakblad lazen we het verhaal van ouders die hun kinderarts raadpleegden over een vreemde luieruitslag, die er uitzag als ‘kleine, glanzende pareltjes’ op de billetjes van hun baby. Kinderartsen die dit mysterieuze fenomeen onderzochten, stelden vast dat alle zuigelingen die erdoor geplaagd werden, superabsorberende wegwerpluiers droegen. Bestond er mogelijk een verband? ja. De ‘pareltjes’ zijn namelijk deeltjes van het gelachtige materiaal dat de luiers superabsorberend maakt. Blijkbaar kunnen af en toe minimale hoeveelheden van dit materiaal door de toplaag van de luier dringen en zich afzetten op de huid van de baby. Artsen zeggen dat het materiaal niet toxisch is en geen reden tot bezorgdheid geeft.

Deppen met azijn. Het voorzichtig deppen van de billetjes met een lichte azijnoplossing (een deel azijn op acht delen water), waarmee de ammoniak in de urine geneutraliseerd wordt, kan luieruitslag voorkomen. Dep er de billetjes mee vlak voor u de schone luier omdoet.

Verschoon een luier zo vaak mogelijk. Laat uw baby niet te lang met een natte of volle luier liggen. Vervang in elk geval een poepluier zo snel mogelijk. Was bij de verschoning billetjes en schaamstreek met
water en een niet-irriterende zeep. Gebruik geen luierdoekjes, want deze bevatten vaak chemische stoffen die de babyhuid kunnen irriteren. Dep de huid voorzichtig, maar grondig droog, of gebruik de föhn.

Andere oorzaken. Heel soms kan de uitslag het gevolg zijn van een huidziekte. Meestal is dan sprake van seborroïsch eczeem (berg), waarbij sprake is van een overmatige talgproductie. De baby moet dan ech-
ter ook uitslag op andere delen van het lichaam hebben. Berg is heel goed zelf te behandelen (goed schoonhouden, gebruik van zeepvrije babyzeep, heel goed afdrogen na baden, koele en droge atmosfeer,
niet te warm aankleden, enzovoort). Er bestaat ook een vorm van psoriasis die voorkomt bij zuigelingen, maar die is hoogst zeldzaam.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips