Mammacarcinoom

Borstkanker; het mammacarcinoom is de meest voorkomende kwaadaardige aandoening bij de vrouw in de westerse samenleving. In het algemeen ontstaat deze vorm van kanker uit een kwaadaardige woekering van het klierweefsel. Het mammacarcinoom kan zich, alhoewel zeldzaam, ook bij de man manifesteren.

De ziekte kan zich uiten als pijnloze zwellingen in de borst, huidveranderingen als oedeem, kleurveranderingen, zweren of intrekkingen, en tepelveranderingen of een ongewone afscheiding uit de tepel. In een vroeg stadium kunnen metastasen voorkomen in de meest nabijgelegen lymfknopen (zoals de okselholte), in een later stadium gevolgd door metastasen in de verder afgelegen lymfknopen. Ook kunnen metastasen ontstaan in organen als de lever en longen of in de botten.

Mammacarcioom behandeling:

De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt (zijn er bijvoorbeeld reeds metastasen aanwezig) en kan plaatsvinden door een operatie waarbij òf de gehele borst met de lymfknopen in de oksel verwijderd wordt, òf waarbij volstaan wordt met een gedeeltelijke verwijdering van de borst (mammasparende operatie). Verder kan bij de behandeling gebruik worden gemaakt van radiotherapie, chemotherapie en/of een behandeling met hormonen. Het is wenselijk dat de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium wordt opgespoord.

De zwellingen kunnen zelf opgespoord worden door het regelmatig, bijvoorbeeld eenmaal per maand, systematisch aftasten van de borsten met de vingertoppen van de vlakke hand. Het onderzoek kan worden uitgebreid door middel van mammografie of het onderzoek van een stukje weefsel van de borst (zie biopsie). Hoe eerder de ziekte opgespoord en behandeld wordt, des te beter is de prognose ten aanzien van overleving.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips