Maagkanker

Maagkanker is een kwaadaardig gezwel, uitgaande van het slijmvlies van de maagwand. Het is onder de kwaadaardige gezwellen een van de ernstigste en vaak dodelijk. De aandoening treedt ongeveer tweemaal zo vaak op bij mannen als bij vrouwen en voornamelijk na het veertigste jaar. Hoofdreden voor de dodelijke afloop in veel gevallen is het feit dat maagkanker jaren kan bestaan voordat er duidelijke klachten aanwezig zijn, Waardoor vaak te laat hulp wordt ingeroepen. De belangrijkste klachten zijn gebrek aan eetlust, vermagering, misselijkheid, braken en bleekheid door bloedarmoede.

maagkanker

De arts vindt soms een voelbaar gezwel. Bij onderzoek van de maaginhoud via een door het keelgat ingebrachte slang wordt veelal een gebrek aan zoutzuur vastgesteld. In de ontlasting kunnen meestal bloedresten worden aangetoond. Vroegtijdige herkenning is van groot belang. Daarom zal altijd bij bovenstaande klachten een volledig onderzoek worden verricht, eventueel herhaald, met nauwkeurig röntgenonderzoek. In geval van twijfel zal men in de maagholte (maagspiegelen of gastroscopie) of in de buikholte (laparatomie) door een kleine snede in de buikwand de toestand van de maag respectievelijk van binnen of van buiten bekijken (zie Endoscopie).

De behandeling is steeds operatief. Verwijdering van de gehele maag, met daarbij soms milt en alvleesklier, kan nodig zijn. Bij een laag zittend gezwel kan de chirurg vaak met een gedeeltelijke verwijdering volstaan. Bij het bestaan van uitzaaiingen van het gezwel, bijvoorbeeld in het buikvlies, de lever of in de lymfklieren, is volledige verwijdering van het gezwelweefsel door middel van een operatie niet meer mogelijk. Daaruit blijkt nogmaals het belang van een tijdige herkenning van de aard van de aandoening. In een vroeg stadium vertoont een gezwel immers nog geen uitzaaiingen in het lichaam.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. over “er op tijd bij zijn” ik heb dikkedarmkanker gehad d.m.v. een stukje darm van 19cm verwijderd te hebben met een tumor van 5,8cm, nu heb ik moeite met slikken, passageklachten, en heb ik een gastroscopisch onderzoek gehad, zonder roesje-word niet mijn hobby, ze hebben in de maag een vlekje gezien, hierbij de opmerkingen:
    maag antrum en corpusslijmvliesbiopten met focaal intestinale metaplasie. (= niet helemaal normaal maar niet kwaadaardig) Geen dysplasie.(wel dysplasie = wel gevaarlijk)
    Hooguit geringe chronische ontsteking. Geen helicobacter pylori.

    nu wil ik dus op gezette tijden een onderzoek, met roesje, om er op tijd bij te zijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips