Waterwratjes

Waterwratjes kunnen overal op het lichaam voorkomen. Het zijn gladde pukkeltjes, welke gevuld zijn met vocht. Ze zitten vaak in groepjes op de huid. Waterwratjes zijn besmettelijk en komen met name voor bij kinderen.

Waterwratjes

Symptomen

Waterwratjes worden ook wel bolhoedwratjes genoemd vanwege hun uiterlijk. Het zijn kleine glanzende bobbeltjes met een bolle vorm. In het midden zit er vaak een klein deukje. Meestal zijn ze kleiner dan 5 mm.  Waterwratjes komen vaak in groepjes voor. Ze kunnen overal op het lichaam zitten. Meestal zitten ze op de romp of op de benen.

De wratjes kunnen jeukklachten geven. Na enkele tijd kan er gelig vocht uit de wratjes komen.

Oorzaak

Hoe ontstaan waterwratjes eigenlijk? Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Dit virus komt uit het vocht van de waterwratjes. Kinderen lopen het vaak op door direct huidcontact met andere kinderen die besmet zijn met het virus. Het kan ook worden overgedragen via voorwerpen, zoals handdoeken of speelgoed. Na de besmetting kan het een lange tijd duren voordat de wratjes ontstaan. Dit kan tussen de twee weken en 6 maanden duren. Door aan de wratjes te krabben komt het virus vrij en verspreid het virus zich gemakkelijk.

Volwassenen hebben zelden last van waterwratjes. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het virus bij volwassenen geen wratjes kan veroorzaken. Als het immuunsysteem verminderd is, bijvoorbeeld door HIV of medicijnen, dan kunnen de wratjes wel ontstaan bij volwassenen.

Behandeling

Waterwratjes zijn onschuldig. Ze genezen eigenlijk altijd vanzelf. Dit kan wel lang duren. Sommige kinderen kunnen er veel last van hebben doordat de wratjes jeuken of omdat het er vervelend uit ziet. Als de wratjes erg jeuken kun je een crème tegen de jeuk gebruiken. Dit is bijvoorbeeld koelzalf of mentholgel. Dit kunt u bij de apotheek kopen.

De wratjes kunnen ook behandeld worden, maar dit wordt niet geadviseerd. Ze kunnen worden bevroren met stikstof, weggebrand worden of met een scherpe lepel weg gehaald worden. Deze behandelingen zijn echter pijnlijk en zijn niet bewezen effectief. Aangezien waterwratjes onschuldig zijn doen artsen dit liever niet. De behandeling kan ook littekentjes veroorzaken. Daarom wordt er aangeraden om het genezingsproces af te wachten.

Wat kunt je zelf doen bij waterwratjes?

Zorg dat uw kind niet aan de wratjes krabt. Als de wratjes open gaan verspreidt het virus zich en kunnen er meer wratjes ontstaan. Daarnaast kunnen ze ontstoken raken en pijn gaan doen als ze open gaan. Het is belangrijk om de nagels kort en schoon te houden. Dit vermindert het risico op verspreiding. De wratjes kunnen eventueel afgeplakt worden met een pleister.

Om besmetting van andere gezinsleden te voorkomen is het belangrijk dat iedereen een eigen handdoek en washand gebruikt. Was deze op een warme stand in de wasmachine.

Uw kind hoeft niet thuis te blijven om besmetting te voorkomen.

Prognose

De waterwratjes verdwijnen vanzelf. Dit kan wel 1 jaar duren. Meestal verdwijnen ze zonder restverschijnselen. Er ontstaat dus meestal geen litteken. Als uw kind er vaak aan heeft zitten krabben kunnen er wel restverschijnselen ontstaan.

Je kunt waterwratten maar één keer krijgen. Als je het eenmaal hebt gehad hoef je niet meer bang te zijn voor besmetting.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips