Hidradenitis

Hidradenitis is een chronische huidziekte en wordt ook wel acne inversa genoemd. Het is een ernstige vorm van acne, waarbij de huidafwijkingen zich met name in de lichaamsplooien, zoals de oksels en de liezen bevinden.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 1 procent van de bevolking heeft last van deze huidaandoening. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen hebben de huidafwijkingen echter vaker in de liezen zitten, terwijl het bij mannen meestal in de oksels zit. De aandoening ontstaat meestal rondom of net na de pubertijd. Het kan ontstaan tot de leeftijd van 40 jaar.

Wat zijn de oorzaken?

Hoe het precies wordt veroorzaakt is nog niet bekend. Momenteel wordt er gedacht dat de ontsteking vanuit een haarzakje komt. Waarom sommige mensen last hebben van deze ziekte en anderen niet is helaas niet duidelijk. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het ontstaan van deze huidafwijking. Hieronder worden de belangrijkste factoren kort beschreven.

-Hormoon spiegels

Rondom de pubertijd is er een wisseling in de hormoon spiegels. Deze hormonen lijken een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van hidradenitis.  Met name mannelijke hormonen spelen een belangrijke rol

Bacteriën

Normaal gesproken leven er veel bacteriën op de huid. Bij hidradenitis kan er sprake zijn van een overgroei van deze huid bacteriën.

Overgewicht

Met name bij vrouwen met overgewicht komt hidradenitis vaker voor dan gemiddeld. Door het overgewicht is er meer wrijving in de lichaamsplooien. Hierdoor kan er gemakkelijk een beschadiging van de huid ontstaan en dit bevorderd hidradenitis.

– Erfelijke factoren

Als je ouders last hebben gehad van hidradenitis is de kans groter dat jij het ook krijgt. In sommige families komt het vaak voor en in andere families helemaal niet.

– Overige factoren

Daarnaast zijn er nog overige factoren die invloed hebben op het ontstaan van deze huidafwijking. Denk hierbij aan roken, stress, warmte en strakke kleding. Daarnaast kan scheren een uitlokkende rol spelen.

 

Wat zijn de klachten / verschijnselen?

Het begint met een rode zwelling welke lijkt op een puist. Deze groeit, wordt warm en pijnlijk. In de zwelling hoopt pus op. Na verloop van tijd kan de zwelling open barsten en komt het pus vrij. Doordat het pus moeizaam naar buiten kan komen ontstaan er druk op de talgkliertjes. Hierdoor kunnen er tunneltjes onder de huid ontstaan. In de loop van de tijd ontstaan er steeds  meer zwellingen. Het pus wat naar buiten komt vormt samen met de bacteriën die op de huid leven een vervelende geur.  De chronische ontsteking van de huid laat lelijke littekens achter.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichamelijk onderzoek is vaak voldoende om de diagnose te stellen. Indien de huisarts of dermatoloog twijfelt aan de diagnose kan er een klein huidbiopt worden afgenomen. Dit is echter bijna nooit het geval.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende soorten behandeling, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Indien er alleen oppervlakkige ontstekingen zijn kan er een antibiotica crème worden voorgeschreven. Als de ontsteking dieper zit wordt er vaak een antibiotica pil voorgeschreven. Deze moet minimaal zes weken worden gebruikt.  Daarnaast kunnen er middelen gegeven worden die de talgvorming verminderen, zoals de anticonceptiepil bij vrouwen. Er zijn ook nog sterkere medicijnen die kunnen worden voorgeschreven. Vanwege hun bijwerkingen mag de huisarts dit niet doen en moet u worden verwezen naar een dermatoloog. Dit is een dokter die onder andere gespecialiseerd is in huidziekten.

Bij uitgebreidere vormen van hidradenitis kan een laserbehandeling worden overwogen. Dit wordt echter niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Na een laserbehandeling kan de aandoening alsnog terug keren.

Wat kunt u zelf doen?

Allereerst is het belangrijk om geen strakke kleding te dragen. Door wrijving raakt de huid namelijk sneller geïrriteerd. Daarnaast moet u de huid goed schoonhouden. Was onder de douche uw oksels en liezen goed. Gebruik hiervoor eventueel een bacterie dodende zeep. Droog de huid hierna goed af. Gebruik zo min mogelijk producten, zoals deodorant of poeder, in het aangedane gebied. Roken verergert  de klachten, dus probeer hier mee te stoppen. Als u overgewicht heeft is het verstandig om af te vallen. Raadpleeg voor hulp bij het afvallen eventueel een diëtist of uw huisarts.

Is het besmettelijk?

Hidradenitis gaat vaak gepaard met een overgroei aan huidbacteriën. Dit is echter niet besmettelijk. U hoeft dus niet bang te zijn dat u iemand besmet en kunt gewoon in de buurt van kleine kinderen en volwassenen komen.

Hoe gaat het verder?

Hidradenitis is een chronische aandoening, wat betekent dat het vaak terug komt. Perioden met veel klachten en perioden met minder klachten wisselen elkaar af. Gemiddeld duurt dit rond de 20 jaar. Het is helaas niet mogelijk om dit te voorkomen. U kunt de kans hier op wel verkleinen door te stoppen met roken en af te vallen indien dit van toepassing is. Verder is er helaas niets mogelijk om het ontstaan van nieuwe ontstekingen tegen te gaan. Als er nieuwe ontstekingen ontstaan is het verstandig om tijdig een arts te raadplegen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips