Soorten contactlenzen

Contactlenzen zijn in te delen naar hun soepelheid.

Het oudste type, de harde lens, werd aan het eind van de veertiger jaren geïntroduceerd. De harde lens is een gebogen plastic schijfje met een diameter van ongeveer negen millimeter, dat zelfs op de meest ingewikkelde oogvormen precies aansluit. De ontwikkelingen hebben sindsdien niet stilgestaan. De meest populaire onder de harde lenzen is vandaag de dag de zuurstofdoorlatende harde lens. Deze laat zuurstof door naar het oog en geleidt de warmte beter. Daardoor is hij comfortabeler in het dragen en veelal beter voor het og. Grofweg zijn er twee typen verkrijgbaar: de zuurstoiJoorlatende en de hoogzuurstofdoorlatende. Voor alle harde lenzen geldt trouwens dat ze ellipsoïde geslepen kunnen worden. De binnenzijde van de lens vormt dan tot in detail de vorm van het oog.

In de jaren zeventig zijn de zachte lenzen erbij gekomen voor mensen die de harde niet kunnen verdragen. Ze zijn iets groter dan de harde. Het zijn ‘puddinkjes’ gemaakt van water en een bindmiddel. De zachte lens laat traanvocht door en heeft bovendien zuurstofdoorlatende eigenschappen. In Nederland heeft 40% van de contactlensdragers zachte lenzen. Zachte lenzen zitten lekkerder. Sommige oogfouten zijn echter met zachte lenzen minder goed te corrigeren. Zachte lenzen zijn duurder, hebben een korter leven en vragen uitgebreid en zorgvuldig onderhoud. Ze mogen nooit uitdrogen.

Er zijn vier soorten zachte lenzen verkrijgbaar: het conventionele type, de ‘extended wear’ (met een extreem hoog watergehalte; kun je dag en nacht dragen), de sportlenzen (niet in alle sterktes leverbaar; onderhoudsgevoelig) en wegwerplenzen (na één tot twee weken dragen weggooien, geen schoonmaak- of inzetvloeistoffen nodig; lens direct vanuit de steriele verpakking op het oog aanbrengen). Blijven nog over de bijzondere lenzen. Daartoe behoren de bifocale lens (met correctie voor dichtbij èn correctie voor veraf zien), de torische lens (met geslepen cilindersterkte), de scleralens (bedekt het hele oogoppervlak, inclusief het oogwit) en de lens met een prisma. Contactlenzen zijn in verschillende kleuren in de handel.

soorten contactlenzen

Het is niet waar dat:

– langdurig dragen van harde contactlenzen schadelijk is voor het oog;
– leidingwater, gedestilleerd water of speeksel net zo goed zou zijn om contactlenzen mee in te zetten als de commercieel verkrijgbare inzetvloeistoffen;
– babyshampoo net zo goed is als de commercieel verkrijgbare reinigingsvloeistof voor contactlenzen;
– vijftien jaar te jong is om aan contactlenzen te beginnen;
– een contactlens achter de ogen kan schieten;
– je harde en zuurstofdoorlatende contactlenzen eenvoudig kunt afwisselen met het dragen van een bril. Dit gaat gemakkelijker met zachte lenzen;
– iedere brildrager contactlenzen kan dragen. Mensen met chronisch droge ogen, chronisch ontstoken oogleden of mensen die aan oogziekten lijden, zijn uitgesloten;
– de gewenningsperiode bij het dragen van harde en zuurstofdoorlatende lenzen even lang is als bij zachte. Aan zachte lenzen ben je in maximaal twee weken gewend. Afhankelijk van de gebruikte materiaalsoort is dit voor harde en zuurstofdoorlatende contactlenzen veel langer;
– met contactlenzen de sterkte van het oog minder snel achteruit loopt dan met een bril.

Is er een goede en goedkope manier om contactlenzen schoon te maken?

Bij de verzorging van contactlenzen staat uiteraard een goede hygiëne op de voorgrond. Eerste vereisten zijn: handen wassen en schoonhouden van de lenshouder, anders krijg je last van irritatie, minder goed zien, kleine beschadigingen en ten slotte ontstekingen van het hoornvlies en het oogbindvlies. Vervolgens is het regelmatig reinigen van het contactlensoppervlak en het desinfecteren van de contactlens belangrijk. Speeksel en babyshampoo zijn als reinigingsmiddelen af te raden vanwege respectievelijk infectiegevaar en het mogelijk veranderen van opbouw van de ooglens. Harde en zachte lenzen vragen een verschillende verzorging. Voor het lensoppervlak van harde en harde zuurstofdoorlatende lenzen kun je het beste reinigingsmiddelen gebruiken met een poetsende werking zoals Bostoncleaner en Polyclens. Om ze te ontsmetten kun je de lenzen het beste in een desinfecterende bewaarvloeistof voor de nacht opbergen.

De kosten van de totale verzorging van deze lenzen komen op ongeveer tien gulden per maand. Voor het reinigen van zachte lenzen is er de zogeheten ‘daily cleaner’, een middel waarmee dagelijks het lensoppervlak wordt schoongewreven. Naast deze cleaner is er een eiwitreiniger in tablet- of poedervorm, die meestal wekelijks wordt gebruikt om het lensoppervlak nog eens extra te reinigen. De dagelijkse desinfectie van zachte lenzen gebeurt chemisch in een desinfecterende vloeistof of door verhitting in een speciaal kookapparaat, waarbij de lenzen in een fysiologische zoutoplossing worden bewaard. Voor zachte lenzen bestaat daarnaast nog een andere manier van desinfecteren: de lenzen worden eerst enige tijd in een gestabiliseerde waterstofperoxide-oplossing gehouden en vervolgens in een tweede vloeistof geneutraliseerd. De verzorgingskosten voor zachte lenzen liggen tussen twintig en vijfendertig gulden per maand. De verzorging van zachte lenzen is te vereenvoudigen, maar dan zijn ze ook sneller aan vervanging toe.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips