Dubbelzien

Door een zenuw- of spierafwijking in de ogen kunnen de ogen een afwijkende stand innemen. De ogen zullen zich dan niet op dezelfde punten instellen en de twee beelden die door de ogen gevormd worden, zijn dan verschillend. Dit verschijnsel wordt diplopie of dubbelzien genoemd.

Als de verbindingen tussen het oog en de hersenen goed ontwikkeld zijn (gewoonlijk na het eerste à tweede levensjaar) en er is een afwijkende stand van één oog, dan zullen de hersenen de ontvangen signalen precies zo interpreteren als ze worden ontvangen.

Er worden dan dus twee verschillende beelden gevormd. De medische term voor een standsafwijking van een oog is strabismus (scheelzien). Het effect van scheelzien in de vorm van dubbelbeelden kan zeer verwarrend zijn en kan leiden tot allerlei beperkingen in het dagelijks functioneren.

Soms vinden de dubbelbeelden hun oorzaak in een ernstige algemene aandoening zoals suikerziekte, myasthenia gravis, multipele sclerose, de ziekte van Graves of een hersenverwonding.

Bij deze aandoeningen worden de zenuwen tussen de hersenen en de oogspieren of de zenuwen van de oogspieren zelf aangetast. Het dubbelzien is vaak slechts één van de verschijnselen van deze aandoeningen.

Als u bij uzelf dubbelbeelden constateert, maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak met uw huisarts voor een uitgebreid onderzoek.

U kunt de dubbelbeelden onderdrukken door een oogpleister op één oog te plakken. De behandeling van de algemene aandoening kan het dubbelzien beëindigen. Als dit niet het geval mocht blijken, kan soms een verbetering worden verkregen door het laten aanmeten van speciale brillenglazen. Soms wordt de aandoening operatief behandeld om de verschillen tussen de oogspieren op te heffen


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips