Holter-registratie

Het elektrocardiogram (ook bekend als ECG) is een belangrijk instrument bij het ontdekken en vaststellen van verschillende soorten afwijkingen in hartslag en ritme.

Een ECG is een grafische weergave van de elektrische krachten in het hart. Terwijl de hartcyclus zichzelf bijna elke seconde herhaalt, weerspiegelt het patroon van elektrische pulsen de hartactie nauwkeurig. Deze stroompjes kunnen worden geregistreerd door elektroden die op de huid worden vast gemaakt. De hartactie – weergegeven door kenmerkende golven – kan dan meteen worden afgelezen op een monitor of later worden bestudeerd via een weergave op grafisch papier.

holter-registratie

Het ECG is van onschatbare waarde voor de cardioloog en huisarts. Een draagbare versie van de cardiograaf, de holter-registratie die ontworpen is door J.J. Holter en ’holter-registratie monitor’ wordt genoemd, is sedert 1961 in gebruik. Elektroden die op de borst worden vastgemaakt, worden verbonden met een klein doosje dat een recorder bevat. Terwijl u uw normale bezigheden doet, neemt het apparaat de activiteit van het hart op.

Wanneer u een dag of twee later naar de cardioloog teruggaat, heeft hij een registratie van de activiteit van het hart gedurende een hele dag. De holter-registratie monitor is bij uitstek een handig instrument voor het vaststellen van ritmestoornissen die op allerlei onvoorspelbare momenten kunnen optreden. In combinatie met een dagboek, waarin u activiteiten en klachten vastlegt, kan het Holter-ECG de cardioloog in staat stellen een relatie te leggen tussen de klachten en vastgestelde variaties in of afwijkingen van het hartritme.

Ongelukkigerwijs hoeven de verdachte verschijnselen zich niet altijd voor te doen als de Holter is aangesloten. Onder zulke omstandigheden kan de arts ervoor kiezen u een cardiofoon geven. Met dit soort apparaten kunt u een ECG telefonisch overseinen als de klacht, zoals een hartklopping, zich voordoet. Dit verhoogt de kans op het stellen van een juiste diagnose wat betreft de relatie tussen hartritme en klachten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips