Wat is een goed gewicht

In Nederland en België is 8,5 procent van de mannen en 9,5 procent van de vrouwen te zwaar. Te zwaar zijn brengt risico’s met zich mee. Om af te vallen zijn kennis, motivatie, verstandig eten en regelmatige lichaamsbeweging nodig. Veel mensen lukt het niet om af te vallen, ook al proberen ze het ene dieet na het andere. Ook al werken veel diëten niet, de fabrikanten verdienen er goed aan!

Voor de meeste mensen die echt te zwaar zijn, is het beter om wat af te vallen. Het vermindert namelijk de kans op hartkwalen, diabetes (suikerziekte) en hoge bloeddruk. Er zijn echter ook mensen (vooral vrouwen) die helemaal niet te dik zijn en toch willen afvallen. Dit heeft geen enkel nut en het kan zelfs slecht zijn voor hun gezondheid.

Het risico van te zwaar zijn

Het ideale gewicht is het gewicht waarbij u zo gezond mogelijk bent. Uw gewicht is maar een deel van het totaalbeeld van een leefstijl die bij een levenslange gezondheid hoort. Als u te zwaar bent, hebt u een verhoogde kans op:

Hoge bloeddruk.
• Chronische
• lage rugpijn.
Hartaandoeningen.
Galstenen.
Diabetes type 2.
• Ademhalingsproblemen.
• Gewrichtsslijtage.

Wie wil afvallen, staat voor een grote uitdaging. De meeste mensen die afvallen, worden na enige tijd toch weer zwaarder. Wat is er dan nog aan te doen? Bepaal eerst of u écht te zwaar bent. Als dat zo is, stel dan een veilig en gezond afslankprogramma op.

Wat is een goed gewicht

Bepaal uw ideale gewicht

Wat is een gezond gewicht? Als u hoge bloeddruk hebt (of kans daarop), hoeft u niet per se mager te worden. U moet wel proberen uw gewicht zo te houden dat uw bloeddruk onder controle blijft. Daarmee vermindert u ook het risico op andere aandoeningen.

Tabellen voor lengte en gewicht kunnen een schatting geven over een ideaal gewicht voor de gemiddelde mens. Veel van deze tabellen zijn gebaseerd op polisgegevens van levensverzekeringsmaatschappijen, waaruit bij een gegeven lengte en gewicht een ideaal gewicht is af te lezen. Dat wil zeggen, een gewicht waarbij statistisch gezien de sterftekans het laagst is.

De laatste tijd gebruikt men steeds meer de zogenaamde Quetelet Index (Ql), ook wel Body Mass Index genoemd, als maat voor overgewicht ofwel obesitas. De Quetelet Index is een maat voor het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling voor iemand die niet meer in de groei is. Wanneer de Ql tussen de 20 en 25 bedraagt, spreekt men van een gezond lichaamsgewicht. Een Ql beneden de 20 duidt op ondergewicht, een Ql tussen de 25 en 30 brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Bij een Ql van meer dan 30 is er duidelijk sprake van een verhoogd risico op het ontstaan van ziekten.

Bereken hier uw BMI

Voor iemand die nog groeit, is de Quetelet Index geen goede maat voor de lichaamssamenstelling. De lengte- en gewichttabellen worden gebruikt als richtlijn. Als u bijvoorbeeld een gespierde atleet bent en een gemiddelde hoeveelheid lichaamsvet hebt, dan kan het zijn dat u een hoger lichaamsgewicht hebt dan gegeven wordt in de tabel voor uw geslacht en lengte.

Gezien de gezondheidsconsequenties die ook matig overgewicht al met zich mee kan brengen, zoals hoge bloeddruk, rug- en gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten en suikerziekte is het aan te bevelen om uitgebreid aandacht aan uw lichaamsgewicht te besteden.

Buikomtrek

Deze maat is de belangrijkste na uw Quetelet Index. Hij geeft aan op welke plek het meeste van uw vet zit. Mensen bij wie het meeste vet rond het middel zit, hebben een ‘appelvorm’. Mensen bij wie het meeste vet rond de heupen en dijen zit, hebben een ‘peervorm’. Over het algemeen is het beter om een peervorm dan een appelvorm te hebben. Vetophoping rond het middel houdt verband met een verhoogde kans op hoge bloeddruk en met andere aandoeningen zoals diabetes (suikerziekte), vaatziekten, beroerte en bepaalde soorten kanker. Dit komt doordat vet rond het middel gemakkelijker wordt afgebroken en zich ophoopt in de slagaders. Hoe dit precies gebeurt, is nog niet bekend.

Om te bepalen of u te veel gewicht rond uw middel hebt, kunt u uw buikomtrek meten. Zoek het hoogste punt op beide heupbotten en meet uw buikomtrek hier net boven. Een omtrek van meer dan 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen betekent een verhoogd gezondheidsrisico, vooral als u een Quetelet Index van 30 of hoger hebt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips