Verbeteren van de conditie

In dit gedeelte gaan we met name in op trainingsmethoden voor het verbeteren van de conditie, indien de voorafgaande testen hebben aangewezen, dat het met die conditie niet zo goed gesteld is. We geven hier dus geen specifieke informatie voor diegene die al fanatiek traint.

Het trainingsschema heeft steeds de volgende eenvoudige vorm:
– start met een warming up;
– voer de benodigde rek-oefeningen uit (stretching);
– begin met het leveren van een prestatie (fietsen, joggen, etc.);
– eindig met een cooling down periode.

De oefeningen voor de warming up, stretching en de cooling down worden in ook in deze Informatiegids beschreven.

We zullen zien dat de trainingsintensiteit bij deze programma’s bepaald wordt door een gewenste hartslag. Indien uw conditie slecht is, u heeft bijvoorbeeld last van een duidelijk overgewicht, zal de gewenste hartslag snel bereikt zijn. Het heeft dan geen zin om uw prestatie verder op te voeren. Sterker nog, het is gevaarlijk en op deze wijze zult u snel tegenzin in het trainen gaan krijgen!

Voor beginners wordt aangeraden 3 tot 4 maal per week een programma van ca. 15 minuten “af te draaien”. Zeker in het begin kunt u om de 3 minuten het inspannen (bijv. joggen) laten afwisselen door bijvoorbeeld 2 minuten wat “gas terug te nemen” om daarna weer 3 minuten inspanning te leveren, etc.

Indien men van een hometrainer gebruik maakt wordt tevens de vorige tabel gehanteerd. In de praktijk blijkt het plezierig om pedaalslagen per minuut te maken. Bij dit aantal slagen kan men wat gemakkelijker een hogere prestatie leveren. Om het beginniveau bij een hometrainer (met een instelling voor de te leveren belasting) te bepalen, raadplegen we de tabellen van de informatiegids die bij les 5 hoort. (eerste instelling van hoeveelheid Watt, bij het bepalen van V02 bij de fietsergometer).

Indien uw hometrainer niet over een aanduiding van de te leveren belasting beschikt, ligt de zaak iets moeilijker. Begin in ieder geval met een niet te zware belasting. Straks zullen we zien hoe de hartfrequentie een belangrijke maat is voor de te leveren prestatie. Dit houdt in dat u tijdens de training kunt bepalen wat uw hartfrequentie is. Deze mag bij een beginnersprogramma zeker niet te hoog zijn.

Een waarschuwing
hometrainers met een instelbare belasting zijn vaak niet zo betrouwbaar. Dit vormt, zoals we in het voorafgaande al hebben opgemerkt, het fundamentele verschil tussen een hometrainer en een (goede) fietsergometer. Dit houdt in, dat ook bij het werken met een hometrainer met een instelbare belasting, u steeds aandacht aan de hartfrequentie moet schenken.

Ook bij het trainen op een hometrainer, kan men het af en toe even wat kalmer aan doen. Uit de praktijk blijkt echter dat bij het werken met een hometrainer, men eerder geneigd is een bepaalde prestatie continu vol te houden. Wees niet bang van een trainingsprogramma af te wijken

Het is heel belangrijk dat u de betrekkelijkheid van bepaalde getallen ziet. Het is natuurlijk geen volstrekt hard gegeven of u nu precies 1 0 minuten of 15 minuten traint. Ook het aantal keren per week kan wel eens veranderen. In de praktijk blijkt het belangrijkste, het ontwikkelen van een zekere discipline te zijn. Het grootste gevaar dat doorgaans dreigt is, dat u er vroeger of later de brui aan geeft!

Men mag uit het voorafgaande niet afleiden, dat u iedere keer variaties kunt toepassen: steeds geldt dat een goede trainingsopbouw is gebaseerd op een regelmatige training!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips