Hoe ongezond is de e-sigaret?

Producenten roepen om het hardst dat het roken van een e-sigaret helemaal niet ongezond is, berichten in de media vertellen vaak een ander verhaal. Wat is nu feit of fabel? In dit artikel leest u alles over de gezondheidseffecten en –risico’s van de e-sigaret.

Wat is een e-sigaret?

Een elektrische sigaret, kortweg e-sigaret genoemd, is een alternatief voor het roken van de klassieke sigaret. Het roken van tabak wordt door het roken van een e-sigaret gesimuleerd. Met behulp van een elektronische inhalator wordt een vloeistof, een e-liquid, verdampt en geïnhaleerd. Deze vloeistoffen zijn in verschillende varianten en smaken verkrijgbaar. Zo kan er worden gekozen voor liquids met of juist zonder nicotine.

Is het roken van een e-sigaret schadelijk voor de gezondheid?

Over de gezondheidseffecten van elektronisch roken is nog de nodige discussie gaande. Er zijn onderzoeken waarin wordt aangetoond dat een e-sigaret tot wel 95% minder ongezond is dan een normale sigaret. Dit verschil echter per e-sigaret, want tussen de verschillende producten bestaan veel verschillen.

Wel is het zeker dat het inhaleren van dampen die nicotine bevatten, schadelijk is voor de gezondheid. Nicotine is niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar ook verslavend. Vaak ontbreekt op verpakkingen van e-sigaretten en vullingen de juiste informatie over de aanwezigheid en hoeveelheid nicotine in het product. Ook andere stoffen die de meeste (vloeistoffen voor) e-sigaretten bevatten, zoals propyleenglycol en glycerol, hebben een effect op onze gezondheid. Blootstelling aan deze stoffen kan zorgen voor irritaties aan de luchtwegen. Ook komen in sommige vullingen andere, kankerverwekkende stoffen voor, zoals bepaalde nitrosamines en formaldehyde.

Stoppen met of opstap tot roken?

Veel producenten van e-sigaretten maken reclame met de stellingname dat het overstappen van klassiek roken op elektronisch roken kan helpen om uiteindelijk helemaal van een rookverslaving af te komen. Dat is inderdaad mogelijk, maar er wordt gekozen voor het roken van e-sigaretten met nicotine bevattende liquids, dan maakt dat wat betreft verslavingsfactor geen verschil.

Daarnaast worden e-sigaretten aantrekkelijk gemaakt voor een relatief jong publiek, bijvoorbeeld door het product aan te prijzen in verschillende smaken. Relatief veel tieners proberen daarom een e-sigaret gedurende hun jeugd. Jongeren die in aanraking komen met e-sigaretten, hebben uiteindelijk een grotere kans op het verslaafd raken aan ‘echte’ sigaretten. Omdat het lichaam van een jongvolwassene extra gevoelig is voor verslavende stoffen, blijkt het roken van e-sigaretten in veel gevallen een opstap tot roken.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Onderzoek heeft aangetoond dat e-sigaretten MINSTENS 95% gezonder zijn dan tabak roken. (en niet tot wel, zoals in artikel staat) Wanneer je de onderzoekers spreekt dan gaan ze zelf uit van 99% of meer (verwaarloosbaar risico).
    Minstens 95% is een soort ondergrens, waarbij je er van uit gaat dat dat je rekening houdt met wat allemaal mis kan gaan, en ook rekening hout met zaken die vrij onwaarschijnlijk zijn.
    Het betreft de Britse onderzoeken die zeer uitgebreid zijn en onderwijl al vele jaren plaats vinden. Het is ook niet voor niets dat in de UK de elektrische sigaret als erkend rookstopmiddel is geaccepteerd door het rijk en officiële gezonheidsinstanties. En waarbij aangetoond is dat de e-sigaret het meest effectieve rookstopmiddel is (en onderwijl in de UK door 45% van de stoppers met roken gebruikt wordt.) Verder maakt het qua verslavingsfactor wel een verschil. Want de verslaving van tabasrook wordt veroorzaakt door 17 verschillende verslavende stoffen. Of althans er zijn er tegenwoordig 17 bekend. Waarbij tegenwoordig zware aanwijzingen zijn de MAOI´s veel verslavender werken dan de nicotine. Het is trouwens allang via diverse onderzoeken aangetoond dat nicotine buiten tabaksrook, veel minder verslavend is. Dus nicotine pleisters, nicotine kauwgom en de nicotine in e-sigaretten is minder verslavend. Maar kunnen wel makkelijker maken om te stoppen met roken, wat een afkick is van gewoonten en meerdere stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips