Het basis dieet voor een goede gezondheid

Dit basis dieet, we moeten het eigenlijk een ‘gezonde voedingswijze’ noemen omdat het woord dieet vaak aangeeft dat het maar tijdelijk zou zijn, heeft alles in zich om op verantwoorde wijze in alle behoeften te voorzien. Het verhoogt de energie, geeft lichaam en huid een schoonmaakbeurt en heft verstoppingen op. Deze voedingswijze wordt tevens gevolgd bij een zo natuurlijk mogelijke manier van leven en de daarmee verwante methode voor de voorkoming en bestrijding van kwalen.

Bent u gewend totaal anders te eten, verander dan geleidelijk uw huidige eetgewoonten. Begin de maaltijd met een rauwkostschotel en eet veel vruchten. Volg het dieet de eerste week één dag, de tweede week twee dagen enzovoort tot uw schema geheel is aangepast.

De aanwijzingen die hieronder staan aangegeven kunnen naar believen worden uitgebreid met vruchten, groenten en andere vezelrijke producten. basis dieet

Het basis dieet

1 Bij het opstaan.

Pure vruchtensap, kruidenthee of appelazijn (1 dessertlepel in een glas heet water op smaak gebracht met 1 theelepel honing).

2 Ontbijt.

Muesli, graanvlokken of een andere volkorenproduct met magere yoghurt of magere melk of sojamelk. Een zelfgemaakte pap van magere melk met één van deze graanproducten of zilvervliesrijst (evt. gemalen) of gesneden verse vruchten met graanvlokken en wat magere yoghurt. Een of twee volkorenboterhammen met dieetmargarine en honing of zelfgemaakte jam (weinig suiker). Een kopje kruidenthee, cafeïnevrije koffie (evt. met rietsuiker en magere melk of plantaardige melkpoeder) of versgeperst vruchtensap.

3 Later in de ochtend (koffietijd)

Vruchtensap, kruidenthee of cafeïnevrije koffie. Daarbij een volkorenbiskwie of een andere lekkernij gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zoals noten of zonnebloempitten.

4 Lunch.

Vegetarische maaltijd: een gerecht of aantal gerechten met ei, kaas, noten, granen of peulvruchten, vergezeld van een salade van rauwe groenten en /of vruchten. Maaltijd met vlees: Een stukje mager vlees, wild, gevogelte of vis met verschillende gekookte of rauwe groenten, of een gemengde salade met een in de schil gekookte aardappel en in enkele druppels plantaardige olie gebakken uienringen. Als dessert een keuze uit: geweekte gedroogde vruchten, een in de oven gepofte appel, verse vruchten, muesli met wat magere yoghurt, een natuurlijk gelatine-dessert of tahoe of tofu met verse vruchten, noten en honing.

5 In de middag (theetijd)

Hiervoor geldt hetzelfde als voor de late ochtend.

6 Avondmaaltijd

Maak een keuze uit de suggesties die voor de lunch zijn gedaan, maar sluit een vegetarische maaltijd af met een dessert waarin b.v. tofu of tahoe is verwerkt. Als u vlees eet kan worden volstaan met verse vruchten al dan niet met yoghurt.

Speciale aanvullingen op het basis dieet

In het algemeen kan worden aangenomen dat een uitgebalanceerde voeding voor elk mens voldoende moet zijn, waarbij we dan bedoelen dat de ‘slechte’ voeding uit het dagelijks patroon wordt geschrapt. Er zijn echter uitzonderingen. Bij het slikken van de anticonceptiepil bijvoorbeeld is het aan te raden een aantal extra’s te gebruiken, zoals vitamine B6, C en E, en de hoeveelheid zink en chroom in de voeding goed in de gaten te houden. Bij bepaalde ziekteverschijnselen kunnen eveneens toevoegingen nodig zijn.

Levensstadia Extra aanvullingen
Pre-conceptie (mannen en vrouwen) Vitamine B complex, vitamine A, C en E (Tarwekiem-volextract), zink, jodium en selenium. Zowel de vitaminen als de mineralen zijn belangrijk bij het functioneren van de hormonen alswel bij de spermaproduktie.
Kleuters en kinderen Energierijke voeding (koolhydraten, plantaardige- en linolzuurhoudende vetten) vitaminen A, C (Acerola Plus) en D, kalk en zink. Een optimale natuurlijke voeding is absoluut noodzakelijk.
Adolescentie Energierijke voeding met extra eiwitten, vitamine C, kalk, fosfor en zink. Over het algemeen blijken deze jongeren, als gevolg van verkeerde voeding een groot gebrek aan kalk te hebben.
Menstruatie Vitamine B complex, speciaal foliumzuur, vitamine A en C, ijzer en jodium. Deze toevoegingen zijn zeer waardevol als er zich problemen bij de ovulatie en menstruatie voordoen.
Zwangerschap Eiwitten, vitaminen B complex, C, E, en K. Zink, kalk en ijzer. Al deze vitaminen en mineralen zijn gedurende de zwangerschap in grotere hoeveelheden nodig dan normaal. Eiwitten zijn van vitaal belang. Geboorteafwijkingen kunnen ook door gebrekkige voeding ontstaan.
Borstvoeding Energierijke voeding met extra vitaminen B1, B2, B3, C en D, ijzer. Alle vitaminen en mineralen zijn gedurende de zoogperiode extra belangrijk.
Post-menopauze De kans op ontkalken van het beendergestel is groot. Vitaminen A, D, E, kalk (Grandelat calcium), magnesium en zink. De vitaminen C en E zullen het opkomen van ouderdomsverschijnselen terugdringen.
Ouderdom Vitamine B complex, vitaminen A, E en C. Kalk, koper en ijzer. Gezonde eiwitten zijn belangrijk (plantaardige). Aangezien vaak minder wordt gegeten zijn extra toevoegingen noodzakelijk, zoals opbouwpreparaten (Molat).

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips