Wat zijn paniekaanvallen

Klachten en verschijnselen
– Gevoelens van angst of extreme spanning en een voorgevoel van een naderend onheil.
– Kortademigheid.
Hartkloppingen, pijn of onaangenaam gevoel in de borst of gevoel te zullen stikken.
Duizeligheid of een wankel gevoel.
– Gevoel van onwerkelijkheid.
– Tintelingen in handen of voeten, aanvallen van hitte of koude, onverklaarbaar sterk zweten.
– Beven.
– Angst gek te worden, te sterven of zijn zelfbeheersing te verliezen.
Misselijkheid, braken of diarree.

Een paniekaanval is een onverklaarde en ongeprovoceerde vecht-of-vlucht reactie. Uw lichaam vertoont de normale fysiologische reactie op een levensbedreigende situatie of extreme lichamelijke inspanning, maar er is geen duidelijke aanleiding. Plotseling begint u te hijgen, uw hart klopt snel, u wordt duizelig en uw handen zijn nat van het zweet. Paniekaanvallen hebben de neiging familiair voor te komen. Veel onderzoekers menen dat biochemische factoren bij deze aanvallen een cruciale rol spelen. Het is een vrij veel voorkomende stoornis, die wordt gevonden bij 1 tot 2 procent van de bevolking.

Omdat veel van de symptomen van een paniekaanval lijken op die van een lichamelijke ziekte, herkent iemand die paniekaanvallen heeft de symptomen vaak niet en blijft van de ene dokter naar de andere lopen in de onjuiste veronderstelling dat hij lijdt aan een hart- of longziekte.

paniekaanvallen

Behandeling

Geneesmiddelen. In de meeste gevallen zal één van de middelen uit de geneesmiddelengroep die antidepressiva wordt genoemd, het probleem van de paniekaanvallen doen verdwijnen. Veel van de slachtoffers van deze stoornis leven ook in een aanhoudende angst voor de aanvallen zelf. Ook dan kan een kortdurende behandeling met een middel tegen de angst helpen.

Andere behandelingen

Psychotherapie kan helpen om de oorzaak van de aanvallen op te helderen, maar gedragstherapie en vooral ontspanningstherapie kunnen ook nuttig zijn om de symptomen te bestrijden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips