Slapeloosheid

Een gezonde slaap verkwikt het lichaam, herstelt de aangetaste cellen en weefsels, versterkt het afweersysteem en geeft een ontspannen gevoel. Ongeveer 1 op de 5 personen heeft, tijdelijk of langdurig, slapeloosheid. Het heeft geen zin u daarover zorgen te maken als dit maar zeer tijdelijk of zo nu en dan voorkomt, maar als de perioden langer gaan duren, dan wordt het tijd in te grijpen.

Tracht eerst de oorzaak op te sporen. Meestal zult u tot de ontdekking komen dat het spanningen zijn waar u mee bezig blijft terwijl u in bed stapt. Los dit op door ontspanningsoefeningen te doen of neem de maatregelen die hieronder staan aangegeven.

Probeer in ieder geval het gebruik van inslaap- of slaapmiddelen te vermijden; gebruik ze uitsluitend, en het liefst zo kort mogelijk, als ze in geval van nood (shock of verdriet) door de dokter zijn voorgeschreven. Alle chemische slaapmiddelen hebben bijwerkingen en een negatieve invloed op de REM-slaap. Bovendien hebben de meeste soorten een gewenningseffect.

Aanpassingen in het voedingspatroon bij slapeloosheid

Drink na de avondmaaltijd geen stimulerende dranken meer. Koffie, cacao en cola bevatten cafeïne en houden u wakker. Vervang ze door een slaperig makende kruidenthee van bijvoorbeeld citroen en verbena of kamille. Een banaan of appel, of een beker yoghurt of melk zijn ook toegestaan. Neem ongeveer 20 minuten voor het naar bed gaan geen eten of drinken meer. Een warme douche of een bad waaraan u wat kamille heeft toegevoegd, geeft een rustgevend effect.

Ontspanningstechnieken bij slapeloosheid

Gebruik ontspanningsoefeningen of mediteer minstens éénmaal per dag. Tracht voor de lunch of vlak voor het avondeten extra lichaamsbeweging te nemen, zeker wanneer u gedurende de dag veel ‘hersenwerk’ moet verrichten dat u niet gemakkelijk van u af kunt zetten. Als u te vroeg naar uw zin wakker wordt dan kan een moment meditatie u weer in slaap brengen, maar u kunt ook opstaan om de dag eens extra vroeg te beginnen. Wellicht is het mogelijk om dan tussen de middag een korte rustpauze in te lassen, waarin u niet hoeft te slapen maar wel kunt ontspannen. Is dit niet mogelijk, ga dan iets vroeger dan gewoonlijk naar bed en doe eerst de ontspanningsoefeningen.

Slaapgewoonten bij slapeloosheid

Wat doet u vóór het naar bed gaan en als u gaat slapen? Zijn er de laatste tijd veranderingen opgetreden? Wellicht bent u op de late avond actiever dan vroeger, of juist het tegenovergestelde en heeft u in een luie stoel gehangen. Ook kan een nieuwe of verkeerde matras uw slaap verstoren of zijn de dekens te zwaar, waardoor u een constante druk voelt.

Kortom, tracht na te gaan wat er is veranderd, breng alles eens in de oude toestand terug of breng de nodige veranderingen aan. Als de slaap lang op zich laat wachten probeer uw aandacht dan eens op één bepaald voorwerp te richten, aan een prettig geluid te denken of heel zachtjes voor uzelf één woord te herhalen, terwijl u ademhalingsoefeningen doet. De meeste mensen vinden baat bij deze remedie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips