Wat te doen tegen toevallen?

Onder normale omstandigheden produceren de hersencellen verschillende gecoördineerde elektrische stroompjes. Bij een toeval zijn deze elektrische stroompjes ontregeld.

Een toeval, ook wel convulsie of stuip genoemd, is een periode van onvrijwillig, afwisselend samentrekken en ontspannen van spieren, gepaard gaande met bewustzijnsverlies. Epileptische toevallen zijn wellicht de meest vertrouwde vorm van toevallen, maar ze kunnen ook door verschillende andere aandoeningen worden veroorzaakt. Deze zijn nierinsufficiëntie, hersenvliesontsteking, zwangerschapsvergiftiging, onttrekking van benzodiazepinen (zoals valium), barbituraten of alcohol; of inname van bepaalde vergiften en drugs. In zeldzame gevallen komt het voor dat een toeval de eerste manifestatie is van een hersentumor.

Spoedbehandeling. Tijdens de aanval. De voornaamste handelwijze bij een toeval is proberen te voorkomen dat degene die de toeval krijgt, zichzelf letsel toebrengt. Breng indien mogelijk een zacht kussentje (geen tongspatel of stuk hout) aan tussen de tanden om het risico te beperken dat de persoon op zijn tong of wangen bijt. Als hij braakt, probeer dan zijn hoofd zo te draaien dat het braaksel naar buiten loopt en niet in de luchtpijp of de longen wordt geïnhaleerd. Vaak komt het tijdens een toeval voor dat de persoon onvrijwillig urineert of ontlasting heeft.

Wat te doen tegen toevallen

Verwijder in het gebied om hem heen alle meubilair en andere voorwerpen om het risico te beperken dat hij zich door ongecontroleerde bewegingen letsel toebrengt. Probeer niet de bewegingen van iemand met een toeval te beperken. Hoewel de getroffene wel haast een minuut kan stoppen met ademen (en hij soms blauw wordt) komt de ademhaling vrijwel onveranderlijk zonder reanimatie weer op gang. Als u een geval van vergiftiging vermoedt, probeer dan te achterhalen welk gif is ingenomen. Vraag onmiddellijk om medische hulp. Als bij een kind of kleuter de toeval het gevolg lijkt van een hoge koorts (en het kind is wakker), leg hem op zijn zij en wacht tot de toeval over is. Koel het kind dan geleidelijk af. Gebruik daarvoor een natgemaakte spons of een koel compres met lauw water. Er kan een passende dosis aspirine worden toegediend. Maar dompel het kind niet in een koud bad. Roep onmiddellijk medische hulp in.

Na de aanval. Als de persoon nooit eerder een toeval heeft gehad, als de episode meer dan een paar minuten heeft geduurd, of als de toevallen terug komen, roep dan deskundige medische hulp in. Laat een ambulance komen. Als de toeval over is, leg de persoon dan op zijn zij. In deze positie is gewoon ademen mogelijk en kunnen braaksel en vloeistoffen uit de mond en luchtweg wegstromen. Vaak gebeurt het dat er bloed uit de mond komt als gevolg van bijten op de tong of de wangen. Als de persoon door een val tijdens de toeval zichzelf letsel heeft toegebracht, verzorg dan eventuele builen, kneuzingen of snijwonden op passende wijze nadat de toeval over is.

Onthoud de details van de aanval. De arts kan die later nodig hebben. Belangrijk om op te letten zijn: de duur van de toeval, welke ledematen bij de toeval waren betrokken, alle onverwachte factoren die zich hebben voorgedaan, de aard van de toeval (sloegen de armen in het rond of was er een algemene stijfheid?) en eventuele andere kenmerken die u opgevallen zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips