Wat te doen bij zonnebrand?

Langdurige blootstelling aan de ultraviolette straling van de zon veroorzaakt een rode, gevoelige en opgezwollen huid. De huid kan ook vochtblaren ontwikkelen. In ernstige gevallen van blootstelling aan zon en hitte kunnen ook koorts, rillingen, misselijkheid of ijlen optreden, zodat medische spoedhulp noodzakelijk is.

Wat te doen bij zonnebrand

De symptomen van zonnebrand verschijnen pas een paar uur na de blootstelling, maar de pijn en het bij aanraking heet aanvoelen van de huid die door de zon is verbrand, is onmiskenbaar. De zwelling en de roodheid zijn het gevolg van ontsteking van de huid.

De effecten van zonnebrand komen overeen met die van andere verbrandingen, maar ontwikkelen zich eerder langzaam dan snel, zoals bij verbranding door hitte het geval is. Bij lichte zonnebrand kan de huid alleen maar rood zijn en is er een lichte pijn bij aanraking van de verbrande plek. Bij ernstiger zonnebrand kan de huid gezwollen zijn, kunnen zich blaren vormen en kan de persoon erge pijn hebben en zich helemaal ziek voelen.

Spoedbehandeling bij zonnebrand

Lichte zonnebrand. De meeste gevallen van zonnebrand kunnen thuis op afdoende wijze worden behandeld met een koel bad of douche. Enkele keren per dag kan een hydrocortisoncrème worden aangebracht. Prik de vochtblaren niet door; als ze intact blijven versnelt dat de genezing. Maar als ze vanzelf openspringen, verwijder dan de huidfragmenten en gebruik een ontsmettend (jodiumhoudend) verband voor de plekken die open zijn. Verbind ze met een schoon gaasverband om de genezing te bevorderen. Bij uitgebreide blaasvorming moet u naar de huisarts gaan.

Door een paar keer per dag aspirine in te nemen zult u zich wat beter voelen en kan de zwelling verminderen.

Ernstige zonnebrand

Als u een ernstige zonnebrand heeft opgelopen (bijvoorbeeld doordat u in de zon in slaap bent gevallen), neem dan contact op met de huisarts, ook al heeft de verbranding zich nog niet volledig ontwikkeld. Uw arts kan besluiten u een oraal in te nemen corticosteroïd te geven, waardoor de reactie minder wordt en enkele symptomen worden voorkomen. Als de zonnebrand zich eenmaal ontwikkelt, behandel deze dan als een lichte verbranding.

Preventie bij zonnebrand

In het algemeen wordt langdurige blootstelling aan de zon ontraden: de schade aan de huidcellen door herhaalde zonnebrand hoopt zich op en continue, te lange blootstelling aan ultraviolette straling heeft effecten op lange termijn. Deze effecten kunnen zijn verkleuringen van de huid, actinische keratosen (verhoorning van de huid door straling) en huidkanker. Chronische blootstelling aan de zon leidt ook tot voortijdige veroudering van de huid en tot meer rimpels.

zonnebrand

Zonnesteek

Vooral oudere en zwaarlijvige mensen lopen kans op een acute zonnesteek of warmtestuwing (hitteberoerte). Andere factoren die warmtestuwing kunnen bevorderen zijn uitdroging, alcoholgebruik, hartziekten, bepaalde geneesmiddelen en zware inspanning.

Voldoende vocht innemen en het vermogen tot zweten zijn de voornaamste bescherming tegen zonnesteek. Een klein aantal mensen wordt geboren met een verminderd zweetvermogen en loopt daardoor extra risico. Enkele geneesmiddelen kunnen het transpireren verminderen en de persoon kwetsbaarder maken. Voorbeelden daarvan zijn medicijnen tegen wagenziekte en depressiviteit.

De voornaamste indicatie van warmtestuwing is koorts van 40,5° C en een hete, droge huid. Andere aanwijzingen zijn een snelle hartslag, snelle en oppervlakkige ademhaling en een verhoogde, dan wel verlaagde bloeddruk. Vaak is ook het bewustzijnsniveau anders, waardoor de patiënt in de war of versuft is, of ijlt. In extreme gevallen kunnen toevallen optreden en de patiënt kan zelfs in coma raken en overlijden

Kijk voor meer info eens op zonnebrandtest


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips