Wat te doen bij mensenbeten?

Er zijn twee soorten mensenbeten. De eerste is wat we gewoonlijk onder een beet verstaan: een wond die ontstaan is doordat weefsel geklemd heeft gezeten tussen de tanden van de boven- en onderkaak. De tweede soort, die een gevechtsbeet wordt genoemd, doet zich voor wanneer iemand een ander een klap toebrengt en daarbij zijn knokkels verwondt door tegen de tanden van zijn tegenstander te slaan.

Van alle bijtwonden door zoogdieren zijn mensenbeten het gevaarlijkst. Voor een deel komt dat omdat een gebeten persoon vaak uit schaamte of uit angst voor strafrechtelijke of juridische verwikkelingen pas laat om behandeling vraagt. Mensenbeten zijn ook gevaarlijk vanwege het aanzienlijke gevaar dat veroorzaakt wordt door bacteriën die in de mond van een mens worden aangetroffen. Samen met het speeksel dringen de bacteriën het weefsel binnen op de plaats van de beet, wat tot ernstige infecties kan leiden. Daarnaast bestaat natuurlijk het gevaar van letsel aan pezen en gewrichten, wanneer de wond dieper gaat dan de huid.

Wat te doen bij een mensenbeet

Spoedbehandeling. Wanneer u een mensen beet van één van beide soorten hebt opgelopen, zorg dan onmiddellijk voor medische hulp. Behandel een mensenbeet niet zelf. Door een ernstige infectie die niet op de juiste wijze wordt behandeld, loopt u het risico van een langdurig verblijf in het ziekenhuis, een permanente gewrichtsstijfheid en zelfs amputatie.

Stelp het bloeden door het uitoefenen van druk, was de wond grondig met water en zeep en verbind de wond. Ga daarna naar de huisarts of een EHBO-afdeling (spoedgevallenafdeling). Behalve dat de arts de wond onderzoekt en behandelt, kan de arts u antibiotica voorschrijven om het ontwikkelen van een infectie te voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips