Alles over jouw lichaam

Wat te doen bij koorts?

Koorts is één van de reacties van het lichaam op een infectie, maar wat te doen bij koorts?

Hoewel de wetenschap het mechanisme nog niet helemaal begrijpt, speelt koorts blijkbaar een rol in de manier waarop het lichaam zich instelt op veel infectieziekten en ze bestrijdt. Koorts kan ook optreden als gevolg van een reactie op een geneesmiddel, of zo maar, zonder aanwijsbare reden. De temperatuur van het lichaam volgt gewoonlijk een bepaald patroon. De temperatuur is ’s morgens laag, stijgt vervolgens geleidelijk in de loop van de dag en bereikt laat in de middag of aan het begin van de avond een maximum. Onder normale omstandigheden varieert de lichaamstemperatuur in de loop van de dag 0,5° C tot 1,0° C en wordt gewoonlijk niet hoger dan 37,2° C.

De waarde van 36,7° C die algemeen als normale lichaamstemperatuur wordt aangehouden, is dus niet meer dan een globale aanwijzing. Een temperatuur die daar iets boven ligt is niet noodzakelijk abnormaal; een verhoogde lichaamstemperatuur is meestal niet gevaarlijk, zolang die maar niet boven 40,5° C tot 41° C stijgt.

Wat is koorts?

Er is koorts als de mechanismen die de lichaamstemperatuur beheersen op een paar graden hoger zijn ingesteld, bijvoorbeeld op 38° C in plaats van op de normale 36° C tot 37,2° C. Als koorts begint, probeert het lichaam zijn temperatuur te verhogen en krijgt u het koud, en kunt u gaan bibberen om warmte op te wekken. U voelt zich beter als u zich in een deken wikkelt, tegen een radiator gaat zitten of op een elektrisch verwarmde deken gaat liggen. Daarmee helpt u het lichaam warmte op te nemen en het nieuwe ingestelde punt te bereiken. Als de temperatuur vervolgens dit nieuwe regelpunt heeft bereikt (bijvoorbeeld 39° C) hebt u het niet langer koud en zal het bibberen stoppen. U hebt dan ook geen deken of verwarmingselement meer nodig.

Wat te doen bij koorts

Als de oorzaak van de koorts verdwijnt, of als u een aspirientje, paracetamol of een ander koortswerend medicijn inneemt, vermindert de koorts, zakt het regelpunt weer naar het normale gebied en krijgt u het warm. U kunt dan een koelere plek opzoeken en kunt sterk gaan transpireren om lichaamswarmte af te voeren.

Wanneer is koorts een spoedgeval?

Vraag in de volgende gevallen om deskundige medische hulp. Bij een pasgeboren kind. Langer dan één dag een temperatuur van 38° C of meer bij een baby van 3 maanden of jonger is altijd een reden om onmiddellijk de huisarts te laten komen. Hoge of aanhoudende koorts. Bij een kind met een temperatuur van 39,5° C of hoger is de spoedbehandeling die we hieronder zullen bespreken noodzakelijk. Raadpleeg de huisarts als een volwassene langer dan drie dagen een temperatuur van 38,5° C heeft.

Ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, ernstig gezwollen keel, of geestelijke verwardheid. Als koorts van één van deze symptomen vergezeld gaat, raadpleeg dan de huisarts.

Wat te doen bij koorts?

Raadpleeg de huisarts als een volwassene langer dan drie dagen een temperatuur heeft van 38,5° C of hoger zonder andere symptomen, of een geringere verhoging heeft die een paar weken duurt. Andere symptomen. Koorts die gepaard gaat met een zere keel, de pijnen en pijntjes van een griep, hoesten en andere verschijnselen wijzen op de aanwezigheid van een infectie. Raadpleeg de huisarts als dit langer duurt dan drie dagen en bespreek met hem de symptomen die u hebt.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*