Wat te doen bij een bijna verdrinking?

De voornaamste oorzaak waarom mensen verdrinken is gebrek aan zuurstof (asfyxie). Maar verdrinken is in werkelijkheid een ingewikkeld proces.

Als iemand zout water inhaleert (in de longen zuigt) worden rode bloedcellen vernietigd en wordt het bloed verdund. Als dat gebeurt, kan het daaruit resulterende gebrek aan zuurstof ook leiden tot een ritmestoornis van het hart, ventrikelfibrillatie genaamd. Bovendien kan inhalatie van zout water schade en vochtophoping (oedeem) in de longen veroorzaken. Het bloed wordt daardoor geconcentreerd, wat kan bijdragen tot overlijden.

Om het leven van iemand die aan het verdrinken is, te redden is uw eerste en meest dringende prioriteit hem op een plaats te krijgen waar u hem kunt helpen.

Haal het slachtoffer uit het water. Als de persoon in het water nog spartelt en u denkt dat u sterk genoeg bent en voldoende getraind in reddend zwemmen om hem uit het water te krijgen, doe dat dan onmiddellijk. Als u niet goed kunt zwemmen, of er niet zeker van bent dat u iemand in het water aankunt, roep dan om hulp.

verdrinking

Andere mogelijkheden zijn het gebruik van een werplijn waaraan een drijvend voorwerp is vastgemaakt, zoals een reddingsboei of reddingsvest. Gooi de lijn naar het slachtoffer en trek hem vervolgens naar de kant. Een roeiboot of een kano is een andere mogelijkheid; de drenkeling kan zich aan de rand van het vaartuig vasthouden (bij voorkeur aan de achterkant), terwijl u naar de kant roeit of peddelt. Laat nooit iemand over de zijkant van een kleine boot naar binnen klauteren. Tenzij u veel ervaring met boten hebt, is de kans heel groot dat de boot omslaat en iedereen in het water komt. Wel kunt u proberen het slachtoffer over de achterkant in de boot te trekken, tenzij zich daar een buitenboordmotor bevindt.

Spoedbehandeling. Als de ademhaling van de drenkeling is gestopt, begin dan direct met mond-op-mondbeademing zodra u veilig hulp kunt verlenen. Dit betekent dat zo mogelijk het beademingsproces al moet beginnen voordat de drenkeling aan land is gebracht. Maak de luchtweg vrij en geef hem in ondiep water al twee of drie beademingen. Ga door met elke paar seconden het slachtoffer te beademen, terwijl u hem verder op het droge brengt.

Verspil geen tijd met pogingen om het water uit de longen te verwijderen. Begin onmiddellijk met de beademing en doe dat indien nodig met kracht. De lucht moet immers de longen bereiken.

Voor stap-voor-stap instructies voor reanimatie, zie Hart-longreanimatie. Laat medische spoedhulp komen. Bijna-verdrinking kan verschillende medische complicaties veroorzaken: dringende medische hulp is dus noodzakelijk.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips