Alles over jouw lichaam

Brandwonden

Een lichte verbranding wordt gekenmerkt door roodheid, pijn en zwelling. Vocht afscheidende blaarvorming op de huid kan binnen enkele uren optreden. Dit type verbranding wordt ook wel eerstegraads verbranding genoemd, aangezien hij alleen de buitenste huidlaag aantast. Een eerstegraads verbranding waarbij de huid niet beschadigd is, wordt behandeld door het verbrande lichaamsdeel onder te dompelen in koud (maar niet ijskoud) water of gedurende ongeveer vijftien minuten onder koud stromend water te houden. Het water verlicht de pijn en maakt de wond schoon. Als het niet mogelijk is het verbrande lichaamsdeel onder te dompelen in water, breng dan koudwatercompressen aan. Breng vochtige compressen aan als de huid niet beschadigd is; breng droge compressen aan als er open blaren op de huid ontstaan zijn. Prik eventueel ontstane blaren niet open. Brandzalven zijn niet nodig.

Een tweedegraads verbranding wordt gekenmerkt door blaarvorming, pijn en zwelling, en hij behoeft medische verzorging. Smeer niets op een tweedegraads verbranding; zalven of lotions kunnen de behandeling door een arts hinderen. Prik de blaren niet door en verwijder beschadigde huid niet; dit kan leiden tot infecties.

Brandwonden

Bij een derdegraads verbranding ontbreekt aanvankelijk pijn omdat de zenuweinden vernietigd zijn en er treedt witheid en verkoling op. Bedek het beschadigde gebied zo mogelijk met steriel gaas en roep onmiddellijk professionele hulp in.

Huidbeschadiging als gevolg van vuur of hitte, bijtende stoffen of elektriciteit. Brandwonden worden in drie categorieën onderverdeeld. Bij een eerstegraads verbranding is alleen de buitenste laag van de huid beschadigd, waarbij roodheid en zwelling optreedt. Verbranding door de zon is meestal een eerstegraads verbranding. Bij een tweedegraads verbranding zijn ook onderliggende huidlagen enigszins beschadigd. Deze brandwonden zijn herkenbaar aan roodheid en een pijnlijke blaarvorming.

Een deel van de opperhuid is nog in tact, zodat zich nieuwe huid kan vormen. Bij een derdegraads verbranding zijn de gehele huid en de onderliggende weefsels zoals de spieren vernietigd. Bij deze brandwonden is er nauwelijks tot geen pijn, omdat ook de zenuwen zijn beschadigd.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*