Pleisters

Pleisters zijn eerste hulp artikelen die iedereen wel in huis heeft. Kleine alledaagse wondjes zijn eenvoudig met een pleister af te dekken tegen eventueel schadelijke invloeden van buitenaf. Met een pleister op een wond kan er geen stof of viezigheid in een open wond komen. Zo kan de wond genezen zonder geïnfecteerd te raken.

Naast bescherming tegen viezigheid die in een open wondje terecht kunnen komen, bieden pleisters ook gewoon een wondafdekking die voorkomt dat bloed of wondvocht op kleding, meubels en andere voorwerpen of oppervlakten terechtkomt.

Soorten pleisters

Voor verschillende wonden en andere huidbeschadigingen zijn er ook verschillende typen pleisters. De bekendste pleisters zijn de pleisters op rol. Dit is een lange rol van pleistermateriaal die u zelf in het gewenste formaat kunt afknippen. Het lengteformaat is standaard en is meestal zo’n acht centimeter lang. Naast de pleisters op rol zijn er kant-en-klare pleisters die per stuk verpakt zijn. Door de verpakking blijven de pleisters hygiënisch tot het gebruik. Ze zijn eenvoudig mee te nemen en snel op te plakken als er een ongelukje is gebeurd. Het formaat is standaard, zoals acht bij twee centimeter.

Naast de standaardformaat pleisters in losse verpakking zijn er ook doosjes met pleisters in verschillende formaten. Zo kan ieder wondje een specifieke pleister krijgen die goed past bij de wond en de plaats waar de wond ontstaan is. Voor vingers zijn er overigens ook speciale vingerpleisters. Deze hebben een langere plakkant, die helemaal rondom de vinger gedraaid kan worden. Zo blijft de pleister beter zitten. U heeft bovendien altijd keuze tussen basispleisters en speciale pleisters die bijvoorbeeld hechten, waterdicht zijn of elastisch zijn.

Speciale pleisters

Voor diepe wondjes of wondjes waarbij de huid opengesprongen is en wijd openstaat, zijn er zogenoemde hechtpleisters. Deze pleisters houden de huid aan twee zijden bij elkaar, zodat deze weer aan elkaar kan groeien. Met hechtpleisters wordt een eventueel litteken van een wond kleiner.

Voor lichaamsdelen die veel in beweging zijn, zijn er ook speciale pleisters. Deze pleisters zijn elastischer, waardoor ze bij bewegen niet losschieten van de plaats waar ze vastgeplakt zijn. Deze pleisters zijn met name op de voet, de knie en de hand handig.

Voor blaren, eelt en andere huidaandoeningen zijn er ook speciale pleisters. Dit zijn geen wondpleisters, maar pleisters die ervoor zorgen dat het huidprobleem wordt aangepakt en/of sneller herstelt.

Pleisters gebruiken

  • Let er bij vingerpleister op dat u de pleister om uw vinger niet te strak trekt, waardoor uw vinger afgekneld wordt. U moet uw vinger nog kunnen bewegen en buigen, zonder dat deze rood wordt.
  • Gebruikt u een hechtpleister? Lees dan goed de bijsluiter. Ontsmet de wond eerst en gebruik indien nodig meerdere hechtpleisters om de wond goed bij elkaar te trekken.
  • Raadpleeg voor gebruik van pleisters voor huidaandoeningen ook altijd goed de bijsluiter. Het middel in bijvoorbeeld een pleister voor een eksteroog kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor de normale huid.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips