Gevolgen op korte en lange termijn van overmatig alcoholgebruik

De meeste mensen drinken geregeld een biertje of een wijntje. Dit doen ze, omdat ze het lekker en gezellig vinden. Toch weten we allemaal dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid. Vooral wanneer er sprake is van overmatig alcoholgebruik of een alcoholverslaving. Wat zijn de gevolgen van overmatig alcoholgebruik op korte en lange termijn?

Ruim acht procent van de 18-plussers drinkt overmatig alcohol. Overmatig alcohol drinken betekent dat je wekelijks meer dan 21 glazen alcohol (mannen) of 14 glazen alcohol (vrouwen) drinkt. Jongvolwassenen tussen de 20 en 30 jaar drinken vaker overmatig alcohol dan dertigers.

De overmatige drinkers bevinden zich vooral in de leeftijdsgroepen van 20 tot 30 jaar en 50 tot 65 jaar. Een kwart van de jongeren tot 16 jaar drinkt regelmatig en zo’n 20 procent van deze groep drinkt dan meer dan 5 glazen alcohol per keer.

Van de totale Nederlandse bevolking boven de 18 jaar drinkt ruim 39 procent geen alcohol of slechts één glas per dag. De Gezondheidsraad geeft het advies om geen alcohol te drinken of niet meer dan één glas per dag. Dit advies is bedoeld om ziekten te voorkomen.

Jongeren en alcoholgebruik

Voor jongeren die nog in de groei zijn, is het drinken van alcohol zeer schadelijk. Ze lopen sneller kans op alcoholvergiftiging terwijl hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Uit een onderzoek van de Gezondheidsraad is gebleken dat hersenen zich afwijkend ontwikkelen bij jongeren die drinken. Bovendien lopen jongeren die drinken meer risico op een alcoholprobleem op latere leeftijd. Hoe later iemand met drinken begint, hoe beter.

Wat zijn de lichamelijke gevolgen van alcohol op korte termijn?

Als je alcohol drinkt, word je losser. Dit is gevaarlijk, want je maakt dan ondoordachte beslissingen en je reactievermogen vermindert. Wanneer je meer dan 5 glazen alcohol drinkt, wordt er gesproken van binge drinking. Dit zijn de gevolgen van alcoholgebruik op korte termijn:

  • Verminderd reactievermogen
  • Slechte nachtrust
  • Een kater
  • Alcoholvergiftiging
  • Out gaan
  • Verdwijnen van remmingen
  • Verlaging van testosteron

Wat zijn de lichamelijke gevolgen van alcohol op de lange termijn?

Als je vaak en veel alcohol drinkt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Overmatig alcoholgebruik kan lichamelijke en geestelijke schade opleveren. Zo kunnen er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan in de slokdarm, maag, lever, de hersenen, het zenuwstelsel en het hart en de bloedvaten. Voorbeelden van kwalen die kunnen optreden:

  • Schade aan de lever
  • Ontstoken maagslijmvlies
  • Hersenschade
  • Dikker worden

Verder heb je bij overmatig alcoholgebruik een verhoogd risico op kanker.

Wat zijn de geestelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik?

Als je te vaak te veel alcohol drinkt, heeft dit veel gevolgen voor je geest. Het kan leiden tot hersenschade en dit heeft weer gevolgen voor het geheugen en de concentratie. Verder loop je meer risico op vervroegde dementie. Dit is de ernstigste vorm van het Korsakovsyndroom.

Bovendien heeft overmatig alcoholgebruik ook psychische gevolgen. Zo kan je in een psychose terechtkomen of kan er een psychotische stoornis ontstaan met wanen of hallucinaties.

Wat zijn de sociale gevolgen van overmatig alcoholgebruik?

Overmatig alcoholgebruik leidt niet alleen tot lichamelijke en geestelijke problemen, maar ook tot sociale problemen. Bij mensen die veel alcohol drinken ontstaan vaak problemen met de familie, vrienden, werkgever en politie. Zo komen relaties onder druk te staan.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik zou graag meer informatie willen over de ziekte van wenkce en abnormaal veel zweten. Met een abnormale sterke zweetlucht en zware gele zweet plekken in bed en kleding komt het door teveel vitaminen B of door tekort of teveel aan vitamine B met het probleem zweet wat stinkt en urine wat ruikt of het 5 dagen of langer oud is terwijl ik net plas en ik heb het beginstadium van de ziekte van wernicke
    Met vriendelijke groet
    Marga Van Gulik
    ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips