Capillairen

Er zijn ongeveer tien miljard capillairen (haarvaten) die met hun fijne vertakkingen alle lichaamsweefsels doordringen en daardoor voor de bloedtoevoer naar elke cel zorgen. Ze vormen de kleinste bloedvaten in het lichaam, met het blote oog bijna niet zichtbaar, en ze bevatten altijd maar vijf procent van het totale bloedvolume dat door het lichaam stroomt.

De capillairen verbinden de arteriolen (kleine slagaderen) met venules (adertjes) en ze hebben dunne wanden waardoor uitwisseling van zuurstof en andere stoffen plaats kan vinden. Als het bloed door de longcapillairen stroomt, verandert het van veneus (zuurstofarm) bloed in arterieel (zuurstofrijk) bloed door koolstofdioxide af te geven en zuurstof op te nemen.

Terwijl dit gebeurt, verandert ook de kleur van het bloed van donkerrood in helderrood. Als het bloed door de weefselcapillairen stroomt, verandert het weer van arterieel in veneus bloed. De zuurstof verlaat dan namelijk de capillairen om afgegeven te worden aan de cellen en de koolstofdioxide verlaat de cellen en komt in het bloed terecht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips